Ekonomist Mahfi Eğilmez’den dikkat çeken dolar kuru ve enflasyon yorumu

Eski Hazine Müsteşarı ve Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisine dair önemli tespitlerde bulundu. İhracatçıların kurda artış beklentisi içinde olduğunu ancak bu beklentinin gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu belirten Eğilmez, enflasyonun düşmesi durumunda kurun yukarı gitmeyeceğini öngördü. Merkez Bankası’nın faiz artırması halinde dolar kurunun 25 TL’ye kadar gerileyebileceğini belirten Eğilmez, bu yıl doların 30 TL civarında kalmasını beklediğini ifade etti.

Eğilmez, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri ve ekonomide atılması gereken adımları değerlendirdi. Piyasa ekonomisinin işlediği bir ülkede ne fiyatlara ne faize, ne de kura müdahale edilmesi gerektiğini söyleyen Eğilmez, Türkiye'de bu alanlara yapılan müdahalelerin karmaşık ve olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirtti. Ekonomist, mevcut görünümle kurun yukarı gitmeyeceğini, ancak ciddi vergi artışlarının kapıda olduğunu söyledi.

Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini eleştiren Eğilmez, bu hedefe yıllardır ulaşılamadığını ve mevcut durumda para politikasının daha fazla sıkılaştırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin bütçe açığının ciddi boyutlara ulaştığını ve bu durumun finanse edilmesinin zor olduğunu belirtti. Eğilmez, yeni vergi zamlarının muhtemel olduğunu ifade etti.

Enflasyonda baz etkisi ile düşüş yaşanacağını belirten Eğilmez, yabancı yatırımcıların bu durumu gördüğünü ve Türkiye’nin kredi notunun artabileceğini söyledi. Ancak, yapısal reformların önemine değinen Eğilmez, kalıcı yatırımlar çekmek ve yerli yatırımcıları teşvik etmek için hukukun üstünlüğü ve eğitim kalitesinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Son olarak, gelir dağılımındaki bozulmaya dikkat çeken Eğilmez, Türkiye'de orta sınıfın kaybedildiğini ve bu durumun sosyal dayanışmayı bozduğunu söyledi. Gelir dağılımındaki adaletsizliğin ekonomik ve sosyal sorunları derinleştirdiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri