Ekrem imamoğlu emeklilere duyurdu: 9 bin TL kira desteği

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), riskli yapılarda oturan dar gelirli emeklilere yönelik önemli bir destek paketi açıkladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu emeklilere sosyal medyadan seslendi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun duyurduğu karar kapsamında, bu emeklilerin evlerinin yenileme maliyetlerinin yüzde 65’i İBB tarafından karşılanacak ve ayrıca 9 bin TL kira yardımı yapılacak.

İBB Meclisi’nde geçen hafta kabul edilen kentsel dönüşüm ve riskli yapıların yeniden yapımına destek sağlayacak kararla birlikte, İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına önemli bir katkı sağlanacak. İBB, ilçe belediyeleriyle işbirliği içinde riskli binaların incelenmesi ve yapım maliyetlerine destek sağlanması konularında ortak hizmet protokolü yapacak.

Ekrem İmamoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu haberi, riskli yapılarda oturan dar gelirli emeklilerimizin görmesini sağlayalım. Yenileme maliyetinin yüzde 65’ini İBB olarak biz karşılıyoruz, ekstra 9 bin TL de kira desteği veriyoruz,” şeklinde belirtti.

DESTEK ORANLARI VE ŞARTLAR

Mali destek oranları hak sahiplerinin gelir durumuna göre belirlenecek. Dar gelirliler ve emekliler, en yüksek destek oranından faydalanacak. Hane içi toplam geliri 2 asgari ücretin altında olanlar için destek oranı yüzde 60 olacakken, bu kişiler emekliyse oran yüzde 65’e çıkacak. Hane içi toplam geliri 3 asgari ücretin altında olanlar için destek oranı ise yüzde 40, aynı durumdaki emeklilere ise yüzde 45 olacak. İlk etapta ‘İstanbul Yenileniyor’ programına başvuran ve uzlaşma sağlanan toplam 25 bin hane için yaklaşık 5 milyar TL destek sağlanacak.

DESTEK SÜRECİ

Destek süreci şu 7 aşamadan oluşacak:

  1. Kiptaş’ın ön sözleşme yapması.
  2. Başvuruların Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne iletilmesi.
  3. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hane içi gelir tespitinin yapılması.
  4. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından mülkiyet tespitlerinin yapılması.
  5. Mali destekten faydalanacak hak sahiplerinin bilgilendirilmesi.
  6. Kiptaş’ın inşaat ilerleme seviyelerinin İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürlüğü (İŞAT) ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bildirilmesi.
  7. İŞAT onayından sonra Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından ödeme emirlerinin düzenlenmesi.

Riskli E sınıfı binalarda oturan emeklilere 9.000 TL, diğer hak sahiplerine ise 7.000 TL kira yardımı yapılacak. Acil dönüştürülmesi gereken 6.920 bina ve toplam 62.000 bağımsız birimdeki yaklaşık 80 bin kiracı bu destekten faydalanacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri