El Nino nedir? El Nino ne anlama geliyor? El Nino hangi durumlarda ortaya çıkıyor?

El Nino nedir? El Nino ne anlama geliyor? El Nino hangi durumlarda ortaya çıkıyor? İşte detaylar…

Küresel ısınma dolayısıyla uzun süredir beklenen El Nino ile 2024'te Dünya'da benzeri görülmemiş rekor sıcaklıklar yaşanacak. İlk olarak 1923'te Sir Gilbert Thomas Walker tarafından tanımlanan El Nino, aylık ya da mevsimsel hava basıncı değişimleri olarak tanımlanabilir.

El Nino’nun etkili olduğu yıllarda Pasifik Okyanusu’ndaki sıcak sular doğuya kayarak küresel sıcaklıkların artmasına neden oluyor. Bazı bölgeler kuraklık ve orman yangınlarının etkisi altına girerken, bazı bölgeler sel ve fırtınalarla mücadele etmek zorunda kalıyor.

KÜRESEL BİR OKYANUS-ATMOSFER OLAYIDIR

El Nino Güney Salınımları, küresel bir okyanus-atmosfer olayıdır. El Nino ve La Nina, Doğu Büyük Okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olayların genel adı olarak kullanılmaktadır. İsimler İspanyolca "oğlan çocuğu" veya "küçük kız" anlamına gelmektedir.

NOEL ZAMANINDA ETKİLİ OLUR

El Nino Güney Amerika'nın batı kıyılarında Noel zamanında etkili olur. El Niño ve La Niña'nın güney yarımküredeki etkileri çok büyüktür. Bu etkiler ilk olarak 1923'te Sir Gilbert Thomas Walker tarafından tanımlanmıştır. El Niño'nun atmosferik imzası olan Güney Salınımları, Tahiti ve Darwin bölgelerindeki aylık veya mevsimsel hava basıncı değişimleridir. Eylül 2006 itibarıyla El Niño aktif durumdadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri