En düşük memur ve emekli maaşında rakamlar netleşti: Öğretmen maaşı ne kadar olacak?

TÜİK'in kasım ayı enflasyon oranını açıklamasının ardından en düşük memur maaşı, emekli aylığı ve asgari ücretlinin zam miktarı neredeyse belirlendi.

Yeni yılda en düşük memur maaşlarının 22 bin liradan 32 bin 865 liraya çıkacağı öngörülüyor. Benzer şekilde, en düşük memur emeklisi aylığı 12 bin 930 lira, en düşük işçi emeklisi aylığı ise 10 bin 325 lira civarında olacağı ihtimali üzerinde duruluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün yayımladığı kasım ayı enflasyon verilerine göre, tüketici enflasyonu temmuz-kasım aylarını içeren son 5 aylık dönemde yüzde 33.66 olarak kaydedildi.

Temmuz ayında memur ve memur emeklilerine yapılan yüzde 6 toplu sözleşme zammının ardından, son 5 aylık dönemde enflasyon farkı da dikkat çekici bir seviyeye ulaştı. Bu kapsamda, memur ve emeklilerin yüzde 26.09 oranındaki enflasyon farkı alacakları hesaplandı. Yılbaşında verilecek net zam için şu anda en çok merak edilen konu ise aralık ayı enflasyonu. Aralık enflasyonunun yüzde 3 civarında gerçekleşmesi halinde memur ve emeklisinin enflasyon farkı alacağı oran yüzde 29.88 olacak. Toplu sözleşme zammının ardından ise kümülatif zam oranı yılbaşında yüzde 49.36’ya çıkacak. Böylece en düşük memur maaşı 32 bin 865 TL, en düşük memur emekli aylığı da 12 bin 930 lira kulvarında olması bekleniyor.

Sözcü'nün haberine göre, toplu sözleşme zammı verilmeyen işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri geçmiş 6 aylık enflasyon kadar zam alacak. Buna göre, aralık ayında tüketici fiyat endeksi yüzde 3 olarak gerçekleşirse, yeni yılda yüzde 37.67 zam yapılacak. Zamla birlikte en düşük 7 bin 500 lira olan emekli aylığa ilave zam yapılması durumunda 10 bin 325 lirada kalacak.

ÖĞRETMEN MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Yeni zamlarla birlikte öğretmen, hemşire, polis, müfettiş, müdür, daire başkanı, profesör, kaymakam ve hakimlerin ne kadar maaş alacağı hesaplandı.

Öğretmen maaşı ocak ayında 30 bin 398 liraya çıkması beklenirken memur maaşının 32 bin 865 lira olacağı tahmin ediliyor.

(Kaynak: Sözcü)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri