Guterres, BMGK'nin İkinci Dünya Savaşı'nın kazananları tarafından oluşturulduğunu ve günümüzde bu yapının adil olmadığını vurguladı. Özellikle Afrika kıtasında 1 milyardan fazla insan yaşamasına rağmen, bu kıtanın daimi bir temsilcisi bulunmadığına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Guterres'in eleştirilerine sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Erdoğan, Guterres'in BMGK'nin günümüz şartlarına uyumlu ve adil bir şekilde reforme edilmesi yönündeki görüşlerini desteklediğini belirtti. Erdoğan, "Sayın Genel Sekreter, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin günümüz şartlarıyla uyumlu ve adil bir şekilde bir reforma tabi tutulması hakkındaki görüşlerinizi samimiyetle ve yüksek sesle ifade etmeniz, dünyanın yeniden adil bir sisteme sahip olması açısından oldukça kıymetlidir" dedi.
Erdoğan, BMGK'nin barışı sağlama görevinden uzaklaştığını ve küresel barış ile güvenliği temin etmekte başarısız olduğunu ifade etti. Erdoğan, savaşların ve acıların önlenmesi için BMGK'nin yapısının kökten değiştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Dünyamızda savaşlar etrafımızı daha fazla sarmadan, daha fazla insan ve toplum acı çekmeden, daha fazla masum kanı dökülmeden; küresel barış ve güvenliği temin etme görevini yerine getirmekten uzak olan BM Güvenlik Konseyi’nin yapısının kökten değiştirilmesi gerekmektedir" dedi.
Erdoğan, Türkiye'nin "Dünya 5’ten Büyüktür" ve "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" anlayışıyla hareket etmeye devam edeceğini belirterek, adil bir uluslararası sistem ve günümüz şartlarına uygun bir BM Güvenlik Konseyi için çaba gösteren tüm dostlarının yanında olacaklarını ifade etti.