Eritrosit nedir? Eritrosit yüksekliğinde ne olur?

Kırmızı kan hücreleri olarak bilinen eritrosit, kan tahlilinde ölçülebilen bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Tam kan sayımında doktorlar tarafından değerlendirilen eritrosit nedir? Detaylar haberimizde...

Eritrosit, yaygın olarak kırmızı kan hücreleri olarak bilinen kan hücrelerinden biridir. Eritrositler, oksijen taşıma işleviyle bilinen önemli bir görevi yerine getirirler. Bu hücreler, vücuttaki dokulara oksijen taşıyarak solunum sisteminin ve dolaşım sisteminin bir parçası olarak görev yaparlar.

Eritrositler, içerdikleri hemoglobin adlı bir pigment sayesinde kırmızı renge sahiptirler. Hemoglobin, oksijeni akciğerlerden alarak vücudun diğer dokularına taşır ve aynı zamanda karbon dioksiti dokulardan akciğerlere geri taşır.

Normalde, eritrositler kemik iliğinde üretilir ve belirli bir süre sonra dolaşım sistemine salınır. Eritrositlerin tipik ömrü birkaç aydır, bu nedenle kemik iliği sürekli olarak yeni eritrositler üretir.

ERİTROSİT YÜKSEKLİĞİNDE NE OLUR?

Eritrosit yüksekliği, tıp dilinde "eritrositoz" olarak adlandırılır. Eritrositoz, birkaç farklı durum veya hastalığın bir belirtisi olabilir ve bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Eritrositozun nedenleri:

  1. Hipoksi (Oksijen eksikliği): Vücut, yetersiz oksijen alındığında eritrosit üretimini artırabilir.

  2. Kronik Akciğer Hastalıkları: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi durumlar, vücuttaki oksijen seviyelerini etkileyebilir ve eritrosit üretimini artırabilir.

  3. Kalp Hastalıkları: Kalp yetmezliği veya diğer kalp hastalıkları da eritrositoza neden olabilir.

  4. Yüksek Rakım: Yüksek rakımda yaşayan insanlar, vücutlarının daha fazla oksijen taşıması için eritrosit üretebilirler.

  5. Kemik İliği Hastalıkları: Miyeloproliferatif bozukluklar gibi kemik iliği hastalıkları, eritrosit üretimini artırabilir.

  6. Tümörler: Böyle bir durumda, tümör vücuttaki oksijen tüketimini artırabilir ve buna bağlı olarak eritrosit üretimi artabilir.

Eritrositozun belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, nefes darlığı ve ciltte kızarıklık bulunabilir. Ancak, bu belirtiler spesifik değildir ve başka sağlık sorunlarının da belirtileri olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri