Eski İtalya Başbakanı D'Alema'dan Öcalan itirafı: ''Clinton beni aradı!''

Eski İtalya Başbakanı Massimo D'Alema, 1998-2000 yılları arasında görev yaptığı dönemde terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan’ın İtalya'da bulunduğu sırada ABD Başkanı Bill Clinton'un kendisini arayarak, "Öcalan'ı Türkiye'ye teslim edin" dediğini, ancak bu talebi reddettiğini itiraf etti. D'Alema, bu süreçte yaşanan uluslararası baskılara ve İtalya'nın karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.

D'Alema, ABD'nin dönemin Türkiye'ye verdiği güçlü desteği hatırlatarak, "Evet, Clinton bana Öcalan'ı Türkiye'ye teslim etmemi söyledi. Ancak biz buna 'hayır' dedik. ABD'nin müttefiki olup, onlara 'hayır' demek inanılmaz derecede zor bir karardı" ifadelerini kullandı. D'Alema, ABD'nin taleplerine rağmen bu kararı aldıklarını ve o dönem İtalya içerisinde de yoğun bir baskıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. "Amerika, 'Bunu yapmak zorundasınız' dediğinde, İtalya’da birçok politik lider ve medya kuruluşu, ABD’nin talebini yerine getirmemiz gerektiğini savunuyordu," şeklinde konuştu.

İTALYA VE NATO BAĞLAMINDA ZOR BİR DÖNEM

Eski başbakan, ABD'nin Türkiye'yi desteklemeye devam ettiğini ve İtalya'nın NATO'da Türkiye ile aynı safta yer aldığını vurguladı. D'Alema, "Biz İtalya’yız ve ABD’nin müttefikiyiz. Türkiye ile birlikte NATO’nun bir parçasıyız. ABD’ye karşı direnmek ve 'hayır' demek bizim için gerçekten kolay değildi," dedi. O dönemde İtalya'nın yaşadığı diplomatik zorluklar, uluslararası ilişkilerdeki dinamiklerin ne kadar karmaşık olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

CLİNTON’IN BASKISI VE İTALYA’NIN TAVRI

D'Alema'nın bu itirafı, 1998 yılında Abdullah Öcalan’ın İtalya’ya sığınmasının ardından yaşanan diplomatik krizin perde arkasını da gözler önüne serdi. Türkiye, teröristbaşı Öcalan’ın iadesi için İtalya'ya yoğun baskı uygulamış, ancak İtalya bu talebi reddetmişti. O dönem İtalya'daki bu karar, uluslararası arenada tartışmalara yol açarken, ABD’nin de Türkiye’nin yanında yer aldığı biliniyordu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri