9'uncu yargı paketinde yer alan ‘Etki Ajanlığı’ düzenlemesine ilişkin gazetecilerden tepki geldi.
Düzenlemenin yasalaşmasıyla "Devletin güvenliği aleyhine yabancı devlet veya organizasyonların çıkarları doğrultusunda, Türkiye; vatandaşları, kurum ve kuruluşları hakkında araştırma yapan ve yaptıranlar..." hapis cezası alacak.
38 maddeden oluşan 9'uncu yargı paketi taslağında yer alan 22’nci madde kamuoyunda 'etki ajanlığı' olarak tartışılıyor. Bazı hukukçular ve gazetecilere konuyu gündeme taşıdı.
ETKİ AJANLIĞI NEDİR?
"Etki ajanlığı" olarak tartışılan madde düzenlemesinin gerekçesinde, "Devletin iç veya dış siyasal yararına yönelik olarak gerçekleştirilen bazı faaliyetlerin cezalandırılması kabul edilmektedir. Bu kapsamda iktisadi, mali, askeri, milli savunma, kamu sağlığı, kamu güvenliği, kamu düzeni, teknolojik, kültürel, ulaştırma, haberleşme, siber alan, kritik altyapılar ve enerji gibi diğer yararlar da devletin iç veya dış siyasal yararları kavramı içinde kabul edilecektir. Dolayısıyla bu gibi yararlar aleyhine gerçekleştirilen faaliyetler de suçun konusunu oluşturabilecektir." ifadesi dikkati çekiyor.
Düzenlemeye ilişkin eleştiri yapan isimlerden Karar Yazarı Akif Beki ve Yeniçağ Yazarı Arslan Bulut, hem köşelerinden hem de sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda duruma dikkati çekti.
Akif Beki, paylaşımında “Kanuna 'etki ajanı' diye yeni bir suç giriyor, kitlesel bir cadı avını başlatabilir. Farkında mısınız! Diyelim, ekonomi kötüye gidiyor ya da İsrail’le ticareti kesmiyor diye iktidara tepki gösterdiniz. Dış güçler adına Türkiye'yi kötülemekten yallah içeri.” ifadelerine yer verdi.
Arslan Bulut ise “Bu kafayla, iktidar aleyhinde bulunan herkesi, “etki ajanı” diye suçlamak mümkündür... Hukuk kuralları, binlerce yılın birikimiyle oluşmuştur ve hukuk devleti, bir gün herkese lâzım olur!” dedi.