Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde düzenlenen 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni ve hastanenin 2. Hizmet Yılı Programı'nda konuşan Memişoğlu, Türkiye’nin sağlık sisteminde kat ettiği önemli mesafeye dikkat çekti.
"TÜRKİYE SAĞLIKTA EMİN ELLERDE"
Etlik Şehir Hastanesi'nin 4 bin 50 yatak kapasitesi ile Türkiye'nin sağlık alanındaki başarılarını sergileyen bir “sağlık şehri” olduğunu belirten Memişoğlu, şehir hastanelerinin modern yapıları ve güçlü insan kaynaklarıyla Türkiye'nin sağlıkta geldiği seviyeyi gözler önüne serdiğini söyledi. Sağlıkta 2002’den bu yana atılan adımların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, hekimler ve tüm sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları sayesinde gerçekleştiğini vurgulayan Bakan, vatandaşların artık daha fazla sağlık hizmetine eriştiğini ifade etti.
Memişoğlu, “2002’de vatandaşlarımız yılda ortalama 2 kez sağlık hizmetlerinden faydalanırken, bugün bu rakam 11,7’ye çıkmış durumda. Ayrıca, kaliteli yatak kapasitesi yüzde 1-2 seviyesindeyken, bu oran bugün yüzde 80’i geçmiş durumda” diyerek, sağlık sisteminde sağlanan dönüşümün büyüklüğünü dile getirdi.
BÜTÜNCÜL SAĞLIK HİZMETİ İÇİN YENİ MEVZUAT
Bakan Memişoğlu, sağlık sisteminde yapılacak yeni düzenlemelerle ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık hizmetlerinin sadece hastalıkların tedavisine odaklanmaması gerektiğini vurgulayan Bakan, sağlık bilgisinin ve teknolojisinin üretildiği merkezler oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin entegrasyonuna yönelik yeni bir mevzuat üzerinde çalışıldığını kaydetti.
Bu düzenlemeyle birlikte, aile hekimliği, devlet hastaneleri ve şehir hastanelerinin birbiriyle entegre çalışmasının sağlanacağını aktaran Memişoğlu, “Hedefimiz doğru hastanın, doğru zamanda, doğru yerde tedavi edilmesini sağlamak. Mevcut yapıyı geliştirerek, aile hekimliğinde tedavi edilebilecek hastaların orada kalmasını, daha karmaşık vakaların ise uygun basamaklarda tedavi edilmesini sağlayacağız” dedi.
BİLİM VE TEKNOLOJİYİ ÜRETME VEBALİ
Sağlık Bakanı, Türkiye’nin sağlıkta geldiği noktayı daha ileriye taşımak için artık sadece tedavi hizmeti sunmanın yeterli olmadığını, bilim ve teknoloji üretme sorumluluğunun da olduğunu ifade etti. Şehir hastanelerinin birer sağlık hizmeti merkezi olmanın ötesine geçmesi gerektiğini vurgulayan Memişoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile bir ekosistem oluşturarak, tıp biliminin geliştirilmesine yönelik çalışmalara hız verdiklerini söyledi.
“DÜNYANIN İYİLİĞE İHTİYACI VAR”
Bakan Memişoğlu, konuşmasının sonunda dünya genelinde yaşanan insanlık dramlarına da değinerek, “Kötülüğün hakim olduğu bir dünyada iyilik medeniyetinin hakimiyetini nasıl sağlayabiliriz, bunu düşünmeliyiz” dedi. Türkiye’nin medeniyet ve iyilik anlayışını bilim ve teknoloji ile harmanlayarak insanlığa katkıda bulunması gerektiğini vurguladı. Genç nesle bu konuda büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden Memişoğlu, gençlerin bilimi üretmesi, kötülüklerin önüne geçilmesi ve iyiliğin hakim kılınması için çalışmaları gerektiğini belirtti.
ETLİK ŞEHİR HASTANESİ’NDE İKİNCİ YIL BAŞARIYLA GERİDE KALDI
Etlik Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Sırrı Kotanoğlu da konuşmasında, "Açılıştan günümüze hastanemizde 10 milyon 133 bin ayaktan başvuru, 290 bin yatan hasta hizmeti ve 244 bin ameliyat gerçekleşti. 48 böbrek, 9 karaciğer ve 224 kornea nakli olmak üzere toplamda 281 hastamıza transplantasyon cerrahisi yapıldı. Ayrıca 'asrın felaketi' olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinde tüm imkanlarımızı seferber ederek bölgeden başvuran 20 bin depremzede hastamıza hizmet verdik." bilgisini paylaştı.
Konuşmaların ardından Bakan Memişoğlu, Vali Şahin ve diğer yetkililer sağlık çalışanları tarafından oluşturulan resim sergisinin açılışını yaptı.