Evlilik yoluyla vatandaşlık suistimaline Bakanlık engeli!

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı kazanımını düzenlemek ve suistimallerin önüne geçmek amacıyla yeni bir şart getirdi. Evlilik başvurusunda bulunacak yabancı uyruklu kişilerin Türkiye'de yasal ikamet iznine sahip olması zorunlu hale getirildi.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından evlendirme memurluklarına gönderilen yazıda, 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'ye yerleşmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin sayısında büyük bir artış yaşandığı belirtildi. Türk vatandaşları ile evlilik yoluyla ikamet izni almanın suistimale açık bir durum olduğu vurgulandı.

Yazıda, birçok yabancı uyruklu kişinin, evlilik yoluyla ikamet izni alarak aslında Türk vatandaşlığı kazanmayı amaçladığı ve bu durumun kamu düzeni ve milli güvenliği tehdit edebilecek unsurların ülkeye girişini kolaylaştırabileceği belirtildi. Bu suistimalleri önlemek ve kamu düzenini korumak amacıyla, evlenmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin yasal ikamet izni olması zorunlu hale getirildi.

YENİ DÜZENLEME

Yeni düzenlemeye göre, yasal ikamet izni olmayan kişilerin evlenme müracaatları kabul edilmeyecek. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bakanlığımıza intikal eden yazılarda, sınırlarımızda bulunan ülkelerde yaşanan karışıklıklar ve ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle 2000'li yılların başından itibaren ülkemize yasal veya yasal olmayan yollardan gelerek yerleşmek isteyen yabancıların sayılarında büyük artış yaşandığı, Türk vatandaşı ile evlilik, ülkemizde ikamet izni alınması ve Türk vatandaşlığı kazanılmasında uygulanabilirliği kolay göründüğünden en çok tercih edilen yöntemlerden biri olup suistimale açık bir konu olduğu, ülkemize yasal yollardan giriş yapmamış olan yabancıların evlilik işlemlerinin gerçekleştirilmesi milli güvenlik ve egemenliğimizi tehdit edebilecek art niyetli kişilere, kolaylıkla ülkemizde kalma imkanı sağladığı, Türk vatandaşı olabilmenin kapılarını da açtığı bildirilmiştir."

DÜZENSİZ GÖÇ İLE ETKİN MÜCADELE

Yazının devamında, kamu düzeninin sağlanması ve düzensiz göç ile etkin mücadele edilebilmesi amacıyla bir Türk ile bir yabancının veya iki yabancının evlenme işlemlerinde yabancı uyruklu kişinin geçerli pasaportu veya pasaport yerine geçen belge ile birlikte Türkiye’de yasal kalış hakkının olması halinde evlenme müracaatının alınacağı ve bu durumun ildeki tüm evlendirme memurluklarına duyurulacağı belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri