Eylem Tok, Türkiye'ye iade edilecek mi? ABD'de yeni gelişme!

ABD'de Türkiye'ye iade davası kapsamında tutuklu bulunan Eylem Tok’un davasında yeni bir gelişme yaşandı.

Savcı Kristen A. Kearney, Tok’un Türkiye'ye iadesini destekleyen ek bir hukuk dilekçesini mahkemeye sundu. Bu dilekçede, Türkiye'nin iade talebinin hukuki dayanağı olduğu vurgulandı ve iade anlaşmasının geniş bir yoruma tabi olduğu belirtildi.

"TOK RESMEN SUÇLANMADI" İDDİASINA KARŞI SAVCILIKTAN YANIT

Eylem Tok’un avukatları, müvekkillerinin Türkiye’de herhangi bir resmi suçlama ile karşı karşıya olmadığını ve bu nedenle Türkiye'nin iade talebinin hukuka aykırı olduğunu savundu. Avukatlar, ABD-Türkiye arasındaki iade anlaşmasının bu duruma engel teşkil ettiğini ileri sürerken, savcılık bu argümana itiraz etti.

Savcı Kearney, Türkiye’nin Eylem Tok’un işlediği iddia edilen suçlar için kovuşturma başlatmayı planladığını ve bunun, iade talebi için yeterli olduğunu belirtti. Savcılık, iade anlaşmasının resmi bir suçlama belgesi olmadan da işlemin gerçekleşmesine olanak tanıdığını savundu.

DELİLLERİN İNCELENMESİ TÜRKİYE'DE YAPILACAK

Tok'un savunma ekibi, Türkiye'nin iade talebindeki delillerin güvenilir olmadığını ve mahkemenin bu durumu dikkate alarak iade kararından cayması gerektiğini savundu. Ancak savcılık, ABD mahkemelerinin iade davalarında delillerin güvenilirliğini sorgulama yetkisinin olmadığını vurguladı. Savcı Kearney, bu tür incelemelerin Türkiye'de yapılacak yargılamada ele alınacağını belirtti.

Savcılık, ABD mahkemelerinin iade talebinde bulunan ülkenin ceza yargılamasına müdahale etmemesi gerektiğini ve Eylem Tok’un Türkiye’de yargılanacağına dikkat çekti.

İADE ANLAŞMASININ HÜKÜMLERİNE UYULUYOR

Savcılık, dilekçesinde ABD ile Türkiye arasındaki iade anlaşmasının hükümlerine tam olarak uyulduğunu belirtti. Tok’un Türkiye'de yargılanmak üzere iade edilmesi gerektiğini savunan savcılık, bu talebin hukuki dayanağının sağlam olduğunu dile getirdi. Tok’un avukatlarının delillere yönelik itirazlarının bu davada geçerli olmadığını ifade eden savcı, iadenin önünde hiçbir hukuki engel bulunmadığını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri