Eylül ayının zam şampiyonu şaşırttı: En fazla ucuzlayan ise limon!

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2024 yılı eylül ayında İstanbul’da en fazla fiyat artışı ve düşüşü yaşanan ürünleri açıkladı. Verilere göre, eylül ayında İstanbul’da perakende fiyatlarındaki en dikkat çekici artış, yüzde 92,94 ile kurşun kalemde gerçekleşti. En çok ucuzlayan ürün ise yüzde 46,58’lik düşüşle limon oldu.

Kültür eğitim ve eğlence harcamaları grubunda yer alan kurşun kalem, eylül ayında yüzde 92,94’lük rekor bir artış göstererek fiyatı en fazla artan ürün oldu. Özellikle okulların açılmasıyla birlikte kırtasiye malzemelerine olan talep artışı, fiyatlarda yükselişe neden oldu. Aynı kategorideki kurs ve özel ders ücretleri yüzde 79,85, defter fiyatları yüzde 66,22 ve okul kıyafetleri yüzde 65,33 oranında zamlandı. Eğitim harcamalarındaki bu artış, ailelerin bütçesine ekstra bir yük bindirdi.

GIDA FİYATLARINDAKİ DALGALANMA

Gıda harcamaları grubunda ise yaş sebze ve meyve kategorisinde taze fasulye yüzde 46,68, sivri biber yüzde 39,64 ve kabak yüzde 34,55 oranında artış gösterdi. Bu ürünlerdeki fiyat artışı, mevsimsel koşullar ve arz-talep dengesizliğinden kaynaklandı. Ancak aynı kategoride, limon fiyatı yüzde 46,58 oranında gerileyerek eylül ayının en çok ucuzlayan ürünü oldu. Diğer dikkat çeken düşüşler ise yüzde 14,06 ile erik, yüzde 11,83 ile kavun ve yüzde 7,11 ile armutta görüldü.

PERAKENDE FİYAT DEĞİŞİMLERİ

Eylül ayında İTO'nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yer alan 242 ürünün 129’unun fiyatı artarken, 18 ürünün fiyatı düştü, 95 ürünün fiyatında ise değişiklik yaşanmadı. Bu veriler, İstanbul’daki perakende piyasasında fiyatların genel olarak yükseldiğini, ancak bazı ürünlerde ciddi fiyat düşüşlerinin de yaşandığını gösteriyor.

ENERJİ VE EV EŞYALARINDA FİYAT DÜŞÜŞÜ

Konut harcamaları grubunda fuel-oil yüzde 6,94, gaz yağı yüzde 3,86 oranında ucuzlayarak enerji maliyetlerindeki düşüşü yansıttı. Ayrıca, mobilya kategorisinde yatak odası takımı yüzde 3,03 oranında fiyat düşüşü yaşadı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri