EYT'de ikinci dalga ihtimali: Uzman İsa Karataş açıkladı!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda yeni bir sürece giriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur’luların emeklilik için gereken prim gün sayısının 7 bin 200’e düşürülmesi çalışmalarının sürdüğünü duyurdu. Bu gelişme, EYT kapsamında ikinci bir dalganın yaklaşmakta olduğuna işaret ediyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, TGRT Haber yayınında yaptığı açıklamada, Bağ-Kur’luların SSK’lılarla eşit prim günü beklediğini belirtti. Karakaş, 2023 yılında yaklaşık 1 milyon 850 bin kişinin EYT kapsamında emekli olduğunu hatırlatarak, bu yıl ise 500 bin SSK’lının EYT’den emekli olmasının beklendiğini ifade etti. Bağ-Kur prim eşitleme çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Karakaş, 9 bin gün prim farkı olanların prim gün sayısının 7 bin 200’e indirilmesi için hazırlıkların tamamlandığını belirtti.

MECLİS’E SUNULMASI BEKLENEN TASLAK

Karakaş, Bağ-Kur prim eşitleme meselesiyle ilgili taslağın hazır olduğunu ve Meclis’e sunulmasının beklendiğini söyledi. Bu düzenlemeyle birlikte, Bağ-Kur’luların emeklilik için gereken prim gün sayısının düşürülmesi sağlanacak. Bu adım, EYT’nin ikinci dalgasının başlangıcı olarak görülüyor.

EV KADINLARINA YÖNELİK DÜZENLEMELER

Karakaş, ev kadınlarına yönelik yapılan vaatlerin maliyet hesaplarının yapıldığını ve çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanı sağlanabileceğini belirtti. Örneğin, 3 bin 600 gün prim ödeyen birine 10 bin TL, 10 bin 80 gün prim ödeyen birine ise yine 10 bin TL ödeme yapıldığını aktardı. Ancak, bu ödemelerde eksiklikler olduğunu ve aslında maaşların daha yüksek olması gerektiğini vurguladı.

EMEKLİ MAAŞLARINDA ADALET ARAYIŞI

Karakaş, en düşük emekli maaşının 10 bin TL’ye çıkması durumunda, gün sayısı daha fazla olanların da daha yüksek maaş almaları gerektiğini düşündüklerini ifade etti. Bu konuda adaletli bir düzenleme yapılmasının önemine dikkat çeken Karakaş, prim gün sayısının fazla olmasının, emekli maaşlarında da karşılık bulması gerektiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri