Eyyamı bahur sıcaklıkları, yaz mevsiminin bunaltıcı ve en sıcak günleri için söylenir. Eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına denk geliyor.
Günümüzde ise eyyam-ı bahur sıcaklıkları yerine Afrika sıcakları, cehennem sıcakları gibi terimler kullanılmaktadır.
Kuzey Yarım Küre'de eyyam-ı bahur sıcaklıklarının temmuz ve eylül ayları arasında görüldüğü söylenmektedir. Güney Yarım Küre'de ocak ve mart ayları arasında eyyam-ı bahur sıcaklıkları yaşanır.
ÇEŞİTLİ ETKENLERE GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR
Eyyam-ı bahur sıcaklıklarıyla ilgili kesin tarih, içinde bulunan bölgeye, boylama, iklim koşulları gibi çeşitli etkenlere göre değişiklik göstermektedir.
Eyyamı bahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemlerdir. Kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Orman yangınları başlayabilir. Enerji hattı kablolarının esnemesi, yol malzemelerinin erimesi ya da demiryollarında rayların genleşmesi gibi nedenlerle can ve mal kaybına neden olan kazalar yaşanabilir. 2000'li yıllarda, Avrupa'daki sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunlarından her yıl on binlerce kişi yaşamını yitirmiştir.
11.00 – 16.00 ARASI DİKKAT!
Önümüzdeki günlerde bazı illerde sıcaklıklar adeta kavuracak. Uzmanlar özellikle saat 11.00 – 16.00 arası yaşlıları, çocukları ve kronik hastalığı olan vatandaşların tedbirli ve dikkatli olması gerektiğini vurguladı.