Perakende ticaretin düzenlenmesi hakkında yapılan değişikliklere göre, üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapması halinde ciddi idari para cezaları uygulanacak. Her bir aykırılık için 100 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar ceza verilebilecek. Piyasada darlık yaratıcı ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerde bulunan işletmelere ise 1 milyon TL'den 12 milyon TL'ye kadar ceza uygulanacak.
Karar'ın haberine göre, Ticaret Bakanlığı, bu hükme en az üç defa aykırı davranarak ceza alan işletmelerin iş yerlerini altı güne kadar kapatma yetkisine sahip olacak.
ŞİRKETLERDE SERMAYE ARTIRIMI ZORUNLULUĞU
Yasa, sermaye yeterliliği asgari sermaye tutarının altında kalan anonim ve limited şirketlerin 31 Aralık 2026 tarihine kadar yeni sermaye düzenine uyum sağlamalarını zorunlu kılıyor. Bu uyumu sağlayamayan şirketler, infisah etmiş sayılacak ve ticaret sicilinden silinecek. Ticaret Bakanlığı, bu süreyi en fazla iki defa birer yıl uzatabilecek.
Ayrıca, çıkarılmış sermayesi en az 250 bin TL olan halka açık olmayan anonim şirketlerin, sermayelerini 500 bin TL'ye yükseltmemeleri halinde kayıtlı sermaye sisteminden çıkmış sayılacakları hükme bağlandı.
ÜRÜN İHTİSAS BORSALARINA YENİ DÜZENLEMELER
Yeni yasa ile ürün ihtisas borsalarının mali sorumlulukları, alınacak teminatlar ve garanti fonu varlıklarıyla sınırlı olacak. Garanti fonunun kuruluşu ve kullanımı, Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Teminatlar ve garanti fonundaki varlıklar, yalnızca tevdi amaçları için kullanılabilecek ve üçüncü kişilere devredilemeyecek, haczedilemeyecek, rehin edilemeyecek, iflas masasına dahil edilemeyecek ve üzerlerine ihtiyati tedbir konulamayacak.
TÜKETİCİNİN KORUNMASINA YÖNELİK PARA CEZALARI
Yeni düzenlemeler kapsamında, malı süresinde teslim etmeyen veya monte etmeyenlere her bir işlem veya sözleşme için 2 bin 200 TL'ye kadar ceza verilecek. Mal ve hizmetin satışından kaçınanlar hakkında da benzer şekilde, her bir işlem veya sözleşme için 2 bin 200 TL'den az olmamak üzere toplam satış fiyatının yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak.
Satış sonrası hizmetler kapsamında ise, yeterlilik belgesi almayan üretici ve ithalatçılara 1.1 milyon TL, servis istasyonu sayısını sağlamayanlara eksik her bir servis için 124 bin TL ceza verilecek. Bu yükümlülüklere aykırı davranan üretici, ithalatçı veya özel servis istasyonlarına her bir işlem için 2 bin 200 TL ceza kesilecek.