Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) her ay açıkladığı Kurulan- Kapanan Şirket İstatistikleri’ne göre, kapanan şirket sayısı ve konkordato talebi isteyen şirket sayısı arttı. Bu artışın başlıca sebebi, seçim sonrasında uygulanan sert faiz artışları olarak göze çarpıyor. Aynı dönemde konkordato talebi isteyen şirket sayısı ise 519 olarak kaydedildi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz kararı sonucunda politika faizinin yüzde 45'e yükseltilmesi, mevduat faizlerinin yüzde 50'yi aşması ve ticari kredi faizlerinin yüzde 53,84'e çıkması, özellikle son 9 ay içinde birçok şirketin ekonomik zorluklarla karşılaşmasına sebep oldu. Bu durum, birçok şirketin konkordato talebinde bulunmasına veya faaliyetlerini sonlandırmasına yol açtı.
Ekonomi yazarı İbrahim Ekinci'nin belirttiğine göre, 2023 yılında konkordato talebi isteyen şirket sayısındaki yüzde 28,5'lik artış, iflas ertelemenin kaldırıldığı 2018 ve 2019 yıllarındaki rekorlardan sonra yeni bir zirveye işaret ediyor.
Özellikle şahıs şirketlerindeki durumun daha dramatik olduğu belirtiliyor; Ocak-Kasım 2023 döneminde kurulan şahıs firması sayısı yüzde 24,9 azalırken, kapanan şahıs firması sayısı yüzde 44 arttı.