'Fosur fosur sigara içiyoruz': Türkiye'nin acı gerçeği | Dünyada birinci...

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye 15 yaş ve üzeri nüfusta her 4 kişiden en az birinin sigara kullandığı ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye, kişi başına günlük sigara tüketim adedi sayısında dünya birincisi olarak öne çıkarken, bu durum sigara kullanımının endişe verici bir boyutta olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya göre, Türkiye'nin sigara kullanım ortalaması yüzde 27.3 ile AB ülkeleri arasında ikinci sırada bulunuyor. En fazla sigara içilen ülke yüzde 29 ile Bulgaristan olurken, AB ülkelerinde sigara kullanma ortalaması ise yüzde 18.4 olarak belirlendi.

Türkiye'de 15 milyondan fazla kişinin sigara içtiği ve yaklaşık 20 milyon kişinin düzenli sigara içicisi olduğu ifade edilen açıklamada, bu durumun ciddi bir sağlık sorunu teşkil ettiği vurgulandı.

Araştırmaya göre, sigara bağımlılarının çoğunluğu çocukluk ve ergenlik döneminde sigara içmeye başlıyor. Düzenli sigara içmeye başlayanların ise birkaç yıl içinde günlük sigara tüketimini önemli oranda artırdığı belirtiliyor.

Türkiye'de kişi başına günlük sigara tüketim adedi sayısında dünya birincisi olunması, sağlık uzmanları tarafından endişeyle karşılanıyor. Uzmanlar, tütün endüstrisinin insan sağlığına zarar verdiği ve tütün ürünlerinin yaygın bir bağımlılık oluşturduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından elektronik sigaranın sigaradan daha az zararlı olarak kabul edilmesine rağmen, uzmanlar elektronik sigara kullanımının da risk taşıdığını ve sigarayı bırakmak için kararlılık gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, tütün endüstrisinin sadece insan sağlığını tehlikeye atmakla kalmayıp aynı zamanda bir sömürü düzeni oluşturduğu ifade ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri