ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Dünya gıda gündemini Türkiye'ye taşıyan Inside Eat Türkiye, 13 Nisan'da yaptığı paylaşımla Fransa'ya ihraç edilmek üzere yola çıkan kuru incirlerin sınırdan geri çevrildiğini duyurmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı etiketlenerek yapılan paylaşımda şu açıklamalara yer verilmişti:
"Önceki gün Türkiye'den Fransa'ya ihraç edilmek istenen üç farklı parti kuru incir, yüksek aflatoksin sebebiyle sınırdan geri çevrilerek iade edildi. 10 mcg/kg-ppb olması gereken toplam aflatoksinin ürünlerde 104 mcg/kg-ppb ve 112 mcg/kg-ppb düzeyinde olduğu görüldü."
UZMANLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Yapılan paylaşım sonrasında konu birçok sağlık ve gıda uzmanının dikkatini çekerek tartışmalar başladı. Prof. Dr. Serhat Fındık, konuyu ele alan isimler arasında yer alıyor. Fındık, incirlerde tespit edilen toksin madde ile ilgili şu açıklamada bulundu:
"Aflatoksin, en kuvvetli toksinlerden olup birebir karaciğer kanseri ile ilişkilidir. Bu ürünlerin bir an önce imha edilmiş olup iç piyasaya yani bizlere sunulmadığının kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyorum. Ek olarak, bu zehirlenmeye kimlerin sebep olduğu derhal hesap vermelidirler."
YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR
Gıda Dedektifi hesabının sahibi Musa Özsoy ise Gıda Dedektifi hesabından yaptığı paylaşımla konunun bakanlık tarafından ele alınması gerektiğini şu sözlerle ifade etti:
"Yayınlarımız milyonlara ulaşıyor fakat yetkili kurumlardan tek bir cümle açıklama yapılmıyor. Uygunsuz nitelikteki bu ürünleri ihraç edenlere herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmadığı ve ürünlerin imha edilip edilmediği bilinmiyor."