Fransa'da 200 Yıllık arkeolojik keşif: Şişe içinde mesaj sürprizi

Fransa'nın kuzeyindeki Dieppe yakınlarında gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, bir grup gönüllü öğrenci, 200 yıl öncesine ait sürpriz bir buluşa imza attı.

Eski bir Galya köyünün kalıntıları üzerinde çalışan kazı ekibi, toprak bir kabın içinde küçük bir cam şişe keşfetti. Şişenin içinde ise 1825 yılına ait bir mesaj bulundu.

Kazı ekibinin başında yer alan Guillaume Blondel, şişenin, eski dönemlerde kadınların boyunlarına asarak taşıdıkları nişadır şişelerine benzediğini ifade etti. Şişenin içinde, iple bağlanmış bir kağıt parçası yer alıyordu.

Kağıdı açan Blondel, şunlarla karşılaştı:

“Dieppe'in yerlilerinden entelektüel toplulukların üyesi P.J. Féret, Ocak 1825'te burada kazılar yaptı. Cité de Limes veya Sezar'ın Kampı diye bilinen bu geniş bölgede araştırmalarına devam ediyor."

Blondel, bu mesajın kendilerini büyülediğini belirterek, "Burada geçmişte kazılar yapıldığını biliyorduk, ancak 200 yıl öncesinden kalma bir mesaj bulmak büyük bir sürpriz oldu. Arkeolojide böylesi bir zaman kapsülüne rastlamak oldukça nadir bir durum" dedi.

Féret'in, bölgenin önde gelenlerinden biri olduğunu ve belediye kayıtlarının, onun bu alanda ilk kazıları 200 yıl önce yaptığını teyit ettiğini aktaran Blondel, bu tarihi keşfin önemine vurgu yaptı.

Kazılar, Dieppe'in kuzeyindeki falezlerde erozyon nedeniyle başlatılan acil bir kazı çalışması kapsamında yürütülüyor. Bölgedeki Galyalı köyünün büyük bir kısmı erozyon nedeniyle zarar görmüş durumda. Kazıların ilk haftasında, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait Galya dönemine ait çömlek parçalarına ulaşıldı.

Blondel, "Bir Galya köyü olduğunu biliyorduk, fakat köyün içerisinde neler bulunduğunu henüz keşfetmemiştik. Bu bölge önemli bir yerleşim merkezi miydi? Bu sorulara yanıt arıyoruz" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri