Gazze'de çocuk felci alarmı!

İsrail'in yaklaşık 10 aydır Gazze'de süren saldırıları, bölge halkını ciddi bir sağlık kriziyle karşı karşıya bıraktı. Evlerini terk ederek çadırlarda ve barınma merkezlerinde yaşayan Filistinliler, atık sularda tespit edilen çocuk felci virüsünün çocuklarına bulaşmasından büyük endişe duyuyor.

Gazze'nin büyük bir kısmında altyapının zarar görmesi, atık suların ve çöp yığınlarının ciddi bir tehlike yaratmasına neden oldu. Belediyeler, yakıt sıkıntısı nedeniyle bu atıkları kaldırma ve arıtma görevlerini yerine getiremiyor, bu da halk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 18 Temmuz'da Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile iş birliği içinde yapılan incelemelerde atık sularda çocuk felci virüsü tespit edildiğini açıkladı.

Gazze'nin kuzeyindeki bir okulda üç çocuğuyla yaşayan Tamir Gaben, çocuklarının çocuk felcine yakalanma korkusuyla yaşadığını belirtti. Gaben, "Okullarda durum çok kötü. Yiyecek ve içecek yok. Çocuklar çöplüklerin yakınında oynuyor. Bazıları hastalanıp öldü. Saldırılarda ölmeseler bile virüse yakalanıp hastalanarak ölecekler." dedi.

Bir başka Filistinli, Zaim ez-Zaim, İsrail'in evlerini bombalamasının ardından bir okula yerleştiklerini ve virüsle dolu atık su göletleriyle çevrili bir yerde yaşadıklarını söyledi. Zaim, "Başka seçeneğimiz yok." diye ekledi.

Atık su birikintisinin yakınında yaşayan Edhem en-Nemr ise çocukları ve torunlarının savaşın başından bu yana hastalıklarla mücadele ettiğini dile getirdi. Nemr, "İsrail, su kuyularını ve arıtma tesislerini tahrip etti. Temiz su bulamıyoruz. Çevrede akan veya birikinti haline gelen atık sular hastalıkların yayılmasına neden oluyor." ifadelerini kullandı.

Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'nde görev yapan doktor Sahir Nasr, atık sulardan kaynaklanan hastalıklara yakalanan çok sayıda kişinin hastaneye başvurduğunu belirtti. Nasr, "Son zamanlarda cilt hastalıkları, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar ile mantar hastalıklarında anormal bir artış gözlemliyoruz. Savaştan önce böyle bir durum yoktu. Hastaneye başvuran 5 hastadan 3 ya da 4'ü cilt hastalığına yakalanmış oluyor. Daha önce görmediğimiz hastalıklarla da karşılaşıyoruz." dedi.

Gazze Belediyeler Birliği Koordinatörü Hüsni Muhenna, "İsrail, Gazze'deki altyapıyı tahrip ederek atık suların sokaklarda ve alçak bölgelerde birikmesine ve bazı yerlerde denize sızmasına neden oldu. Bu da bir çevre felaketine yol açtı." diye konuştu.

Muhenna, İsrail'in belediye ekipmanlarına ve çalışanlarına yönelik saldırıları nedeniyle hizmet veremediklerini ve ciddi bir kriz yaşadıklarını dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri