"Gıda İşletmelerinde Karekod" hayata geçirildi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda işletmelerinin denetim durumunun takip edilmesine olanak tanıyan "Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması"nın ilk örneğinin hayata geçirildiğini açıkladı. Yumaklı, bu uygulama sayesinde tüketicilerin güvenilir gıdaya daha kolay ulaşabileceğini belirtti.

Bakan Yumaklı, gıda güvenliği konusundaki çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini vurguladı. Tarım Kredi Kooperatifleri'nin bu alandaki en büyük destekçileri olduğunu ifade eden Yumaklı, karekod uygulamasının "Tarım Kredi Sıfır Marketi"nde uygulanmaya başlandığını belirtti.

"Tüm vatandaşlarımızdan gıda üretimi, satışı yapan ve toplu tüketim yerlerinde Bakanlığımızın denetim detaylarını gösteren bu karekodu aramalarını istirham ediyoruz." diyen Yumaklı, gönüllülük esasına dayanan uygulamanın işletmeler tarafından yoğun ilgi göreceğine inandığını söyledi.

İŞLETMELER İÇİN AKREDİTASYON GÖSTERGESİ

Uygulamanın işletmelere tanıtıldığını belirten Yumaklı, "Her işletme, kendisinin bu anlamda akredite olup olmadığının bir göstergesi olarak bu uygulamayı vatandaşlarımızla paylaşmış olacaktır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin gıda ve içecek birimleriyle yakın ilişki içerisindeyiz. İşletmelerin ilgili birimlerine bu uygulamayı tanıttık." dedi.

Gıda güvenilirliğinin her vatandaşın en doğal hakkı olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, "Gıda ile ilgili herhangi bir faaliyette bulunan işletmenin bu karekodu kullanarak kendisinin denetim detaylarını müşterisiyle paylaşması hem onun akredite olması açısından önemli hem de bazı kuruluşların kendini kontrol etmesi açısından önemlidir." ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİ İÇİN GÜVEN KAYNAĞI

Türkiye'de 776 bine yakın gıda işletmesi bulunduğunu belirten Yumaklı, "En kısa zamanda bu işletmelerin çoğunluğunun uygulamayı hayata geçireceğine inanıyorum. Market alışverişi yaparken bu karekodu okutup, en son ne zaman denetlendiğini görmek tüketici için büyük bir güven kaynağı olacaktır." dedi.

Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin öncelikle "Tarım Cebimde" uygulamasını indirip, "Gıda Kontrol" sekmesinden "İşletme Denetim Sorgulama"yı seçmesi gerektiğini belirten Yumaklı, karekodun okutulmasıyla işletmenin denetim sonuçlarına ulaşılabileceğini ifade etti.

DENETİM SONUÇLARI DA GÖRÜLEBİLECEK

Bakan Yumaklı, "Gelecekte daha gelişmiş versiyonları da gelecek. Vatandaşlarımızın denetim sonuçlarını da görmesini sağlayacağız. Tüketici olarak bu uygulamanın kullanılmasını ve takip edilmesini istirham ediyorum." dedi.

Ayrıca, Bakanlık tarafından hazırlanan ve her bir işletmeye özel karekod içeren görsel, gıda işletmeleri tarafından gönüllü olarak "https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/" internet adresinden indirilip tüketicilerin görebileceği yerlerde sergilenebilecek.

Karekod, Tarım Cebimde uygulamasından sorgulandığında işletmeye ait kayıt/onay numarası, unvan, adres ve işletmede yapılan en son denetim tarihi bilgilerine ulaşılabilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri