Gözlerin çevrildiği TCMB enflasyonu açıkladı: Beklentilere paralel geldi!

Merkez Bankası, yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Rapor, yıl sonu ve gelecek iki yıla ilişkin enflasyon tahminlerini içerecek. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, raporun sunumunu Ankara'da gerçekleştirdi.

TCMB merakla beklenen yılın 3. Enflasyon Raporu'nu açıkladı. TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini %38 olarak korurken, dezenflasyon sürecinin planlandığı gibi başladığını belirtti. Ayrıca, kira fiyatlarının önümüzdeki aylarda düşeceği öngörülüyor.

DIŞ TALEP VE KÜRESEL EKONOMİ

Karahan, Türkiye'nin dış talep görünümünün bir önceki rapor dönemine göre yatay seyrettiğini belirtti. Küresel manşet ve çekirdek enflasyondaki düşüşün devam ettiğini vurgulayan Karahan, gelişmiş ülkelerde daha hızlı faiz indiriminin fiyatlandığını ifade etti. Ilımlı büyüme ve enflasyon görünümünün, merkez bankalarının parasal sıkılığı azaltacağına işaret ettiğini söyledi.

İHRACAT VE İÇ TALEP

Karahan, net ihracatın 2022 yılının ilk çeyreğinden bu yana yıllık büyümeye ilk kez pozitif katkı verdiğini belirtti. Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler, iç talepteki normalleşmeye işaret ediyor. Gıda, giyim gibi zorunlu harcamaların yatay seyrettiğini kaydeden Karahan, iç talepteki normalleşmenin devam ettiğini belirtti.

SANAYİ ÜRETİMİ VE TALEP DENGELENMESİ

Sanayi üretiminin ikinci çeyrekte düştüğünü, ancak üretimdeki azalışın daha ılımlı olduğunu belirten Karahan, kapasite kullanımı ve PMI verilerinin sanayide ivme kaybını teyit ettiğini söyledi. Talepteki dengelenmenin güçlenerek devam edeceğini öngördüklerini ve bu dengelenmenin etkisiyle cari işlemler açığında düşüşün sürdüğünü ifade etti.

PARA POLİTİKASI VE ENFLASYON

Bir önceki rapor döneminden bu yana değişmeyen tek unsurun para politikasındaki kararlı duruşları olduğunu vurgulayan Karahan, bu duruşu ilerleyen dönemde de sürdüreceklerini ve dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceklerini belirtti. Yurt içi talebin ikinci çeyrekte yavaşladığını ve halen enflasyonist düzeyde olduğunu değerlendirdiklerini söyledi.

TÜKETİCİ ENFLASYONU VE HİZMET ENFLASYONU

Tüketici enflasyonunun temmuzda %61,8 ile önceki enflasyon raporunda öngörülen tahmin aralığında gerçekleştiğini belirten Karahan, enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın öngörüleriyle uyumlu seyrettiğini söyledi. Temmuz ayında tüketici enflasyonunun para politikasının etki alanı dışında olan geçici etkiler nedeniyle arttığını ifade etti. Hizmet enflasyonunun son dönemde yavaşladığını, ancak bu gruptaki fiyat artışlarının temel mallara kıyasla güçlü olduğunu belirtti.

KİRA ENFLASYONU

Karahan, kira yıllık enflasyonunun halen yüksek seyir ile dikkat çektiğini, ancak öncü göstergelerin bir süredir yönünü aşağı çevirdiğini ve önümüzdeki dönemde yıllık kira enflasyonunun azalacağına işaret ettiğini söyledi. Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsamasının dezenflasyon açısından kritik önemde olduğunu vurguladı.

SIKI PARA POLİTİKASI VE MAKROİHTİYATİ TEDBİRLER

Sıkı para politikası duruşlarını sürdüreceklerini belirten Karahan, ekonomik birimlerin beklentilerindeki ayrışma ve olası oynaklıklara karşı, parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla makroihtiyati politikaları uygulamaya devam edeceklerini söyledi. Likidite koşullarını yakından izlediklerini ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarını çeşitlendirerek etkin şekilde kullanacaklarını ifade etti.

ENFLASYON VE KUR BEKLENTİLERİ

Para politikası duruşu ve makroihtiyati çerçevenin, mevduat faizlerinin Türk Lirası'na geçişi sürdürecek ve tasarrufları artıracak seviyelerde kalmasını sağlayacağını belirten Karahan, enflasyon ve kur beklentilerinde önemli bir iyileşme yaşandığını sözlerine ekledi.

ÖNCEKİ RAPORLAR VE GÜNCELLEMELER

Merkez Bankası, yılın ikinci Enflasyon Raporu toplantısında 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak %38'e güncellemişti. 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin tahminler ise sırasıyla %14 ve %9 seviyesinde korunmuştu. Bu güncellemeler, ekonomik koşullar ve enflasyon beklentilerindeki değişimler doğrultusunda yapılmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri