Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği düzenlemeleri de içeren torba teklifin kısa süre içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması bekleniyor.
SAĞLIK HİZMETLERİ TEHLİKEDE
Mevcut yasal düzenlemelere göre, prim borcu olan GSS kapsamındaki vatandaşlar 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren kamu hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak. Bu durum, özellikle gelir testi yaptırmayan ve ödeme gücü bulunmayan milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyebilir. Ancak yeni torba teklif kabul edilirse, borçların ertelenmesi veya sağlık hizmetlerine erişim süresinin uzatılması mümkün olacak.
GELİR TESTİ YAPTIRANLAR BORÇTAN MUAF
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ödeme güçlüğü çeken vatandaşlara gelir testi yaptırarak prim borçlarından muaf olma imkânı sunuyor. Gelir testi sonucunda, asgari yaşam standardının altında kalan bireylerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanması sağlanıyor. Ancak gelir testi yaptırmayan vatandaşlar, otomatik olarak prim borçlusu sayılarak borçlarını ödemedikleri takdirde sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını kaybediyor.
TORBA TEKLİF İLE ÇÖZÜM ARANIYOR
AK Parti kaynaklarına göre, torba teklifin içinde GSS prim borçlarının ertelenmesi, yapılandırılması veya borçlular için ek süre tanınması gibi düzenlemeler yer alabilir. Bu teklif, prim borçlarından dolayı sağlık hizmetlerine erişememe riski taşıyan milyonlarca vatandaş için çözüm getirebilir.
SÜRE UZATIMI SEÇENEĞİ MASADA
Prim borcu olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmesi için ikinci bir seçenek olarak Cumhurbaşkanı Kararı ile sürenin uzatılması gündeme geldi. Daha önce 2024 yılının sonuna kadar uzatılan sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkının, 2025 yılına kadar devam edebileceği ifade ediliyor.
VATANDAŞLAR DÜZENLEMEYİ BEKLİYOR
Sağlık hizmetlerinden mahrum kalma riskiyle karşı karşıya olan milyonlarca vatandaş, hükümetin atacağı adımları yakından takip ediyor. Özellikle gelir testi yaptırmayan borçlular, belirsizliğin sona ermesini ve çözüm odaklı bir düzenlemenin hayata geçirilmesini istiyor.