Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yapılan 'Saya Gezmesi' törenlerinde küçük ve büyükbaş hayvan sahipleri, evlerden un, yağ, yumurta, ekmek, bulgur gibi yiyecekleri maniler eşliğinde topluyor ve sonra bu malzemelerle birlikte yemek pişirip tüketiyor.
ESKİ TÜRK GELENEĞİ DEVAM EDİYOR
Gelenek artık unutulmaya yüz tutmuş durumda. Karaburnalı köy sakinlerinden Uğur Yıldırım, "Televizyonların olmadığı dönemlerde insanlar kendi eğlencelerini kendileri yapıyorlarmış. Bu tür pek çok eğlencemiz var. Bunlardan birisi Saya Gezmesi. Saya, 'yüz' demek. Değişik şekilde isimlendirilir. Koyun yüzü, deve yüzü gibi adlandırılır" şeklinde konuştu.
Gelenek, Türk ve Altay halk kültüründe Bereket Töreni olarak da biliniyor. Bereketi artırmak amacıyla düzenlenen bu tören, hayvancılıkla uğraşan toplumlar arasında yaygın. Bayramın koruyucu ruhu olan Saya Han adına düzenleniyor. Törenin yürütücüsüne 'Sayacı' deniyor ve kuzuların anne karnında tüylenmeye başladığı zamanlarda köyler dolaşılarak hediyeler toplanıyor. Saya Han ile ilişkilendirilen bu tören, geçmişten günümüze bereketi temsil eden bir gelenek olarak karşımıza çıkıyor.