Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Başkanı Zafer Soylu, Türkiye'nin kalite altyapısıyla ekonomik olarak güçlü olduğunu belirterek, akredite helal belgesine sahip ürünlerin özellikle Avrupa başta olmak üzere birçok pazar için önemli bir güven ve rekabet avantajına sahip olacağını ifade etti.
59 AKREDİTASYON KARARI VERİLDİ
HAK Başkanı Soylu, kurumun asıl görevinin helal belgesi düzenlemek değil, helal belgesi düzenleyen kuruluşları denetleyerek yetkilendirmek olduğunu vurguladı.
Soylu, 2019 yılı sonundan itibaren kurumun aldığı akreditasyon başvurularını değerlendirdiklerini belirterek, bugüne kadar 153 başvurunun incelendiğini ve 59 akreditasyon kararı verdiklerini ifade etti. Bu kararlarla 1300'ü aşkın işletmenin üretim tesisi helal belgesi akreditasyonu ile güvence altına alındığını belirten Soylu, bu işletmelerin yarısının Türkiye'de, yarısının ise yurt dışında yerleşik olduğunu söyledi. Yurt dışındaki kuruluşların başvurularının arttığını ve HAK tarafından verilen akreditasyon statüsünün giderek genişlediğini belirtti.
DENETLENEN SEKTÖRLER ÇEŞİTLENDİ
Soylu, helal akreditasyon kararı alan belgelendirme kuruluşlarının önceleri genellikle gıda sektöründeki kuruluşları denetlediğini ancak günümüzde sektör çeşitliliğinin arttığını belirtti. Soylu, kurumun akreditasyon kapsamını genişleterek artık kozmetik, catering hizmeti sunan kuruluşlar ve turizm sektöründeki tesisleri belgelendiren kuruluşları da incelediklerini açıkladı. Ayrıca, helal belgelendirmenin önemli bir unsuru olan helalliğe yönelik testleri yapan laboratuvarların da akreditasyon kapsamına alındığını belirten Soylu, Türkiye'de şu ana kadar akredite edilen 12 laboratuvar olduğunu ve yeni yılda laboratuvarların yetkinliğini denetleyecek bir akreditasyon programını gündeme aldıklarını ifade etti.
'HELAL AKREDİTASYON KURUMLARI İSLAMİ FORUMU'NUN KURULMASI ÖNEMLİ BİR ADIM
Soylu, helal belgelerinin uluslararası alanda karşılıklı tanınmasının önemini vurgulayarak, bu sayede helal belgelerine olan güvenin artacağını ve diğer ülkelerde gümrük otoritelerince kolayca kabul edilebileceğini belirtti. Soylu, akreditasyonun temel amacının ticarette teknik engelleri ortadan kaldırmak ve ticareti kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı 'Helal Akreditasyon Kurumları İslami Forumu'nun kurulmasının önemli bir adım olduğunu ifade eden Soylu, Türkiye'nin bu forumun yönetim kurulunda yer aldığını açıkladı. Helal kalite altyapısı alanında düzenlenen eğitim programlarına da değinen Soylu, şu ana kadar 45'ten fazla eğitim programı düzenlendiğini ve bu programlara 32 farklı ülkeden katılımcıların iştirak ettiğini belirtti.