Hakan Fidan: BM gereken liderliği gösteremiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında düzenlenen "Geleceğin Zirvesi"nde önemli açıklamalarda bulundu.

Fidan, uluslararası toplum ve BM’nin “tarihi bir sınavdan” geçtiğini belirterek, kriz ve çatışmalara çözüm bulma kapasitesinin giderek azaldığını vurguladı.

Küresel eşitsizlik ve adaletsizliklerin arttığına dikkat çeken Fidan, bu durumun İslam düşmanlığı ve yabancı düşmanlığı için zemin oluşturduğunu ifade etti. Fidan, BM’nin artan tehditlere karşı yeterli liderlik gösteremediğini ve bu sorunların üstesinden gelmek için daha etkili bir yapıya ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Bu yapının daha kapsayıcı ve çok taraflı olması gerektiğinin altını çizen Fidan, “BM’de ve özellikle BM Güvenlik Konseyi’nde kapsamlı bir reforma ihtiyaç var” dedi.

Ayrıca, “Dünya 5’ten büyüktür” ifadesini kullanarak, BM’de karar alma mekanizmalarının daha demokratik hale getirilmesi ve kutuplaşmayı engelleyecek araçların geliştirilmesi gerektiğini savundu. Fidan, uluslararası barış ve güvenliğin, sınırlı sayıda ülkenin imtiyazlı grubu tarafından belirlenemeyeceğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri