Hakan Fidan'dan kritik açıklama: ''Esad ile görüşmeye hazırız''

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı canlı yayınında soruları yanıtlayan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduğunu bir kez daha vurguladı.

Fidan, Suriye ile diplomatik temasların uzun bir süredir dolaylı olarak sürdüğünü belirterek, "İstihbari ve askeri çeşitli formatlarda görüştük" dedi. Türkiye’nin, özellikle 2017 yılından itibaren Rusya ile yürütülen Astana süreci çerçevesinde, Suriye’de çatışmaların sona erdiği bir döneme girdiğini ifade eden Fidan, “O zamandan bu yana belirli konuların kalıcı çözüme kavuşturulması gerektiğini düşündük” dedi.

NORMALLEŞME İÇİN MÜLTECİ SORUNU ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

Bakan Fidan, Türkiye ile Suriye arasında normalleşme sağlanmadan önce, Suriye’deki milyonlarca mültecinin durumuna dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de 3 milyondan fazla Suriyeli mültecinin yaşadığını hatırlatan Fidan, Suriye’de rejim kontrolü dışında kalan bölgelerde yaşayan 5 milyon kişinin güvende olmadığını dile getirdi. “Biz orada belli bir sistem kurmasaydık, 5 milyon Suriyeli daha Türkiye’ye gelecekti” diye ekledi.

KALICI ÇÖZÜM İÇİN ADIMLAR ATILMALI

Hakan Fidan, Suriye’de rejim ve muhalif gruplar arasındaki savaşın dondurulmuş durumda olduğunu belirterek, iki tarafın da siyasal bir çözüm çerçevesine ulaşmaları gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin, bu süreçte barışın kalıcı hale gelmesi için adımlar atmaya devam edeceğini söyleyen Fidan, Suriye ile normalleşme yolunda önemli gelişmelerin kaydedilebileceğinin sinyalini verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri