Türkiye, bölgesel ve uluslararası arenada etkili bir rol oynamak amacıyla "bölgesel sahiplenme" anlayışını benimseyerek, çok paydaşlı ve çok disiplinli bir dış politika yürütüyor. Bu çerçevede, Afrika’dan Güney Asya’ya kadar uzanan bir diplomasi ağı ile, G7 Zirvesi'nden Şangay İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne kadar birçok farklı platformda yer alıyor. Türkiye, aynı zamanda Gazze, Ukrayna ve Sahel bölgelerinde çözüm arayışlarına katkıda bulunuyor.
Fidan’ın Önemli Temasları
Balkanlar: Haziran ortasında, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılan Fidan, Balkanlar'da barış ve istikrarın korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye- Bosna Hersek- Hırvatistan Üçlü Danışma Mekanizması Dışişleri Bakanları Toplantısı’nı düzenledi.
Ukrayna: Türkiye, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başından itibaren barışçıl bir çözüm için arabuluculuk yapıyor. Fidan, İsviçre'de düzenlenen "Ukrayna'da Barış Zirvesi"ne katılarak Türkiye'nin barış görüşlerini ifade etti.
Avrupa: Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen Türkiye-Polonya-Romanya Üçlü İşbirliği Süreci Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda NATO’ya mücavir bölgelerdeki güvenlik sınamaları konuşuldu. Ayrıca, Çekya Dışişleri Bakanı ile Türkiye-AB ilişkileri değerlendirildi.
ASEAN ve G7: Fidan, temmuzda G7 Zirvesi'nde Türkiye’nin rolünü vurguladı ve ASEAN Dışişleri Bakanları toplantısında ASEAN ile işbirliği perspektiflerini değerlendirdi.
Orta Doğu: Mısır’da insani yardımların koordinasyonunu inceledi ve Suudi Arabistan ile Gazze konusunda görüşmeler yaptı.
Afrika: Temmuz ayında birçok Afrika ülkesiyle temaslarda bulunan Fidan, Etiyopya ve Nijer ziyaretlerinde bulunarak, bölgesel işbirliği ve güvenlik konularını ele aldı. Ayrıca, KKTC'yi ziyaret ederek Kıbrıs Türklerinin haklı davasına Türkiye'nin desteğini vurguladı.