Gebeliğe bağlı tansiyon ve şeker hastalığının kilo alımı ile doğrudan ilişkili olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, "Gerek gebelik öncesinde kilo fazlalığı olan gerekse gebelik sürecinde çok fazla kilo alan anne adayları, bu iki hastalık açısından risk altında" dedi.
Gebelik sürecinde yanlış beslenmenin pek çok risk faktörü ve şikayetin temel nedeni olduğunu belirten Prof. Dr. Buyru, fazla kilo alan gebelerde yorgunluk, merdiven çıkamama, sırt ve bel ağrısı gibi belirtilerin daha sık görüldüğünü dile getirdi.
Prof. Dr. Buyru, gebelik sürecinde aşırı tuz, şeker ve karbonhidrat tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirterek, ideal kilo alımının 12-13 kilogram olduğunu söyledi. Gebelik sürecinde başlangıç kilosu düşük olan kadınların daha fazla kilo alabileceğini ancak başlangıç kilosu fazla olan kadınların 12-13 kilogramın altında kilo almaları gerektiğini vurguladı.
Anne adaylarının sağlıklı bir şekilde beslenmeleri gerektiğini ve bebeğin normal kiloda olmasının önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Buyru, aşırı kilo alımının hem anne hem de bebek için risk oluşturabileceğini belirtti. Ailede tansiyon ve şeker hastalığı öyküsü olup olmadığının da araştırılması gerektiğini kaydetti.
Gebelik sürecinde düzenli egzersizin önemine de değinen Prof. Dr. Buyru, haftada 3-4 kez 30-40 dakikalık yürüyüşlerin anne adaylarının sağlıklı kilo alımı ve bebeklerin sağlıklı gelişimi açısından önemli olduğunu söyledi. Egzersiz yapmanın doğumu da daha rahat hale getirebileceğini ve kalıcı sağlık sorunlarını önleyebileceğini belirtti.