Hande Fırat internet haber siteleri için ne dedi? Türkiye ve dünya medyası örneği…

Her gün sayısı artan ve daha çok yatırım alan internet haber siteleri ile ilgili Hande Fırat’tan çarpıcı bir yorum geldi. Hande Fırat, dünyadaki uygulamalar ile Türkiye’deki uygulamaları örneklerle anlattı.

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, dijital yayıncı Adem Metan’ın ‘Peki Sonra?’ isimli programının konuğu oldu. Pek çok konuda açıklamalarda bulanan Hande Fırat’ın internet haber siteleri ile ilgili yaptığı yorum gündem oldu.

Hande Fırat, programda şunları söyledi:

“Medyayı Türkiye ve dünya diye ikiye ayıralım… Dünyada bazı şeyler daha ağır ve mantıklı ilerlerken biz de biraz farklı gidiyor. Ne demek istiyorum? Gazeteler öldü; hayır… Gazeteleri biz öldürüyoruz. Bizden kimi içine katmak istiyorsan kat. Gazeteler dünyada ölmedi; New York Times, Washington Post, Le Monde bunlar öldü mü? Hayır… Bunların internet siteleri var mı? Var… Orada Youtuberler var mı, X var mı, orada haber kanalları var mı? Hepsi var. Bizdeki sıkıntı ne; orada haber kanalları var mı CNN International, BBC var. Bizdeki sıkıntı ne biz bunları doğru yerlere koyup önümüzdeki doğru örnek çünkü adam yıllarca araştırıp o noktaya gelmiş doğru örneklerden yola çıkarak olması gereken noktaya getirmiyoruz inatla. Yani gazetelerin içeriği farklılaşacak. Yani diyelim ki bugün günlerden salı, salı gününün içeriği ile çarşamba günü basılmayacak. Gazete özel haber ve görüş ağırlıklı olacak. Ama sen bu arada gazetenin internet sitesi olarak hem haber kanallarıyla hem X’tekilerle yarışacaksın. Yani aslında internet siten senin eğer bir gazeteysen ya da normal bir internet sitesiysen de haber yarışının içinde olacaksın son dakika yorumlar farklılık teknoloji işin içine katacaksın. Bana soracak olursan internet sitelerinin mutlaka paralı hale gelmesi lazım. Mesela benim kendimce önerimdir; ben en çok iş dünyasından şunu duyuyorum, haber sitelerindeki reklamları görmek istemiyorum neden içerik üretici reklamsız bir reklam aç, reklamsızlar için aylık mesela 5 TL ücret iste. Daha derin haber için de 15 TL ücret iste bunların hepsi örneksel söylüyorum. Bunu yapmak zorundasın ama bunu yaparken ne yapacaksın en kıymetlilerin olacak ve perde arkasındaki ekibin derinlemesine haberi yapacaksan tecrübeli gazetecilerin muhabirlere ihtiyacın var; ona göre foto muhabirine ihtiyacın var ona göre kameramana ihtiyacın var. Eğer bunu parayla satacaksan o zaman ona göre tecrübeli gazeteci çalıştıracaksın hakkını vereceksin ama ben bu işi ucuza yapayım ondan sonra para da harcamayım, genç nesil çalışsın olmaz. Genç nesil de çalışacak yetiştireceğiz hepsi olacak ama tecrübeli isimlerde olacak yani dünyaya ayak uydurmak gerekiyor. Çünkü neden adam gazeteyi satıyor hem internet sitesini satıyor hem bedava internet sitesini satıyor hem televizyonu iş yapıyor biz de yapılamıyorsa bence biz de bir sıkıntı var.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri