Havalimanlarında yeni dönem: Artık izin gerekecek!

Ulaştırma alanında düzenlemeler içeren yeni kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türk Sivil Havacılık Kanunu ile bazı kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de yapılan değişiklikler, havalimanı güvenliğinden liman hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede önemli yenilikler getiriyor.

Yeni yasayla birlikte, havalimanı girişlerinde güvenlik önlemleri artırıldı. Yolcular, havacılık güvenliğinin ihlal edilmemesi için teknik cihazlarla ve gerektiğinde elle aranacak. Teknik cihazlarla yapılan kontrollerin yeterli olmaması durumunda, yolcuların ve eşyalarının elle aranması zorunlu hale geldi. Bu aramayı kabul etmeyen yolcular, havaalanı ve hava araçlarına kabul edilmeyecek. Havacılık güvenlik tedbirleri, can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla genel kolluğun gözetiminde, özel güvenlik görevlilerince yerine getirilecek.

DENİZ ULAŞIMINDA REKABETİ DESTEKLEYEN DÜZENLEMELER

Limanlar Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı deniz ve iç sular ulaşımını geliştirmek amacıyla yeni yetkilerle donatıldı. Bakanlık, liman, iskele ve kıyı yapılarında gemilere verilen hizmetlere ilişkin taban ve tavan ücretlerini tespit edebilecek ve uygulamasını denetleyecek. Ayrıca, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri ile liman idari sınırlarında demirleyen gemilerin demirleme ücretlerini belirleme yetkisi de Bakanlığa verildi.

SERA GAZI EMİSYONU BEDELİ

Yeni yasa, ticari gemilerin sera gazı emisyonlarına yönelik düzenlemeler de içeriyor. Limanlara gelen veya limanlardan ayrılan ticari gemilerden, saldıkları sera gazı emisyonları karşılığı olarak bedel alınacak. Bu bedeller, Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi güncel karbon fiyatı temel alınarak belirlenecek ve yeşil denizcilik için araştırma, geliştirme, dönüşüm ve yeni yapım faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla kullanılacak.

SİVİL HAVACILIKTA İDARİ PARA CEZALARI ARTIRILDI

Sivil havacılıkta yetki ve yükümlülüklere aykırı davranışlar için uygulanacak idari para cezaları da artırıldı. Ticari hava işletmelerinin izin ve işletme ruhsatı almaması, sivil hava araçlarının tescil edilmemesi ve sivil havacılık personelinin yeterlilik belgesi almaması gibi durumlarda verilen para cezaları önemli ölçüde yükseltildi. Ayrıca, uçuş izni almadan insansız hava aracı uçuran kişilere de ağır para cezaları uygulanacak.

KILAVUZLUK VE RÖMORKÖRCÜLÜK HİZMETLERİ

Türkiye'nin deniz yetki alanlarında, su yollarında ve iç sularda verilecek kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülecek. Bakanlık, bu hizmetleri belirlenen usul ve esaslar dahilinde gerçek veya tüzel kişilere devredebilecek. Hizmet şartlarını yerine getiremeyen veya yükümlülüklere aykırı hareket edenlere ise 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek.Hav

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri