HAVELSAN'dan yapay zeka çalışması: Yerli ve milli GBT geliştirildi!

Savunma sanayisinde yazılım tabanlı çözümleriyle bilinen HAVELSAN, yapay zeka alanındaki çalışmaları kapsamında milli GPT geliştirdi.

Üretken yapay zeka kategorisindeki bu ürün, Çok Fonksiyonlu Yapay Zeka Ağı anlamına gelen "Multifunctional Artificial Intelligence Network" kelimelerinin ilk harflerinden oluşan ve aynı zamanda "ana" anlamına gelen "MAIN" ismiyle tanıtıldı.

HAVELSAN Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ürün Mühendisi Osman Kavaf, yaptığı açıklamada, şirketlerinin yapay zeka konusunda farklı projeler yürüttüğünü ve son dönemde doğal dil işleme alanındaki yapay zeka modellerine odaklandıklarını belirtti. Kavaf, "Bir sene önce başlatılan proje sonunda yerli ve milli Türkçe GPT'miz hazır. İlk sürümümüzün lansmanını 1 Şubat'ta yapmayı planlıyoruz." dedi.

Havelsan GPT'nin, şu anda kullanılan tüm modellerin temel özelliklerine sahip olduğunu vurgulayan Kavaf, ürünün temel özelliklerinden birinin özetleme olduğunu, metni saniyeler içinde özetleyebilen bir sistemin bulunduğunu söyledi. Kavaf, uygulamanın veri güvenliği açısından önemli bir donanım seti ile hassas verileri koruduğunu belirterek, "Bu şekilde veri kaçağı ya da buradaki anlamlandırılmış verilerin herhangi bir yerde kullanılmasını çok net şekilde önlemiş olacağız." diye ekledi.

Osman Kavaf, HAVELSAN GPT'nin öncelikli olarak kamu ve askeri kurumlar için geliştirildiğini ve veri güvenliğini sağlamak amacıyla başlatılan projenin, sonraki sürümlerde halka açık hizmet verebilecek bir mekanizmayı da geliştirmeyi hedeflediğini belirtti. Ayrıca, yapay zeka projelerine üniversitelerle iş birliği yaparak genç mühendislerin de dahil edildiğini söyledi.

HAVELSAN GPT'nin lansmanının 1 Şubat'ta gerçekleşeceği ve bu tarihten itibaren gelecek talep ve ihtiyaçları değerlendireceklerini ifade eden Kavaf, ürünün kullanım alanlarını metinlerden görüntülere ve seslere doğru genişleteceklerini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri