Hayatta kalmak için en fazla ne yapabilirsiniz?

1972 yılında yaşanan, hayatta kalanların anlatımıyla hala güçlü bir şekilde etkisini Uruguay ve Şili'de hissettiren uçak kazası film oldu. Netflix'in bu yıl iddialı yapımlarından 'Kar Kardeşliği', 4 Ocak'tan itibaren izlenebiliyor.

ÖZEL HABER - ÖMERCAN ÖZMEN

Netflix’te 2023 yılının başı itibariyle iddialı filmler kendilerine yer bulmaya başladı. İspanya, Uruguay ve Şili ortak yapımı 'Kar Kardeşliği' filmi de hem konusu hem de İspanya’nın Oscar adayı filmi olması sebebiyle seçkinin içinde öne çıkan filmlerin başında geliyor.

Film, daha önce anadolugazete.com.tr'de okuyucularımızla paylaştığımız gerçek ve yaşanmış bir hikayeden yola çıkıyor.

3 Ekim 1972 tarihinde, Uruguay Hava Kuvvetleri'ne ait olan 571 sefer sayılı uçak, Montevideo'dan Şili'nin başkenti Santiago'ya gitmek üzere havalandıktan sonra dağa çarpmış, bir buzuldan aşağı kayarak kara çakılmadan önce kanatları ve kuyruğu kopmuştu.

Bu trajik olayda, 33 yolcu kaza sonrasında hayatta kalmayı başardı. Ancak kurtarılmayı beklerken hayatta kalmak için zorlu bir durumla karşılaştılar. Dağda mahsur kaldıkları süre içinde, hayatta kalan yolcular arasında birbirlerini yemek zorunda kaldılar. Olayın şahitleri arasında bulunan hayatta kalan iki yolcu, Robert Canessa ve arkadaşı Nando Parrado, yardım alabilmek umuduyla günlerce dağlarda zorlu bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Bu hikaye daha önce 1993 yılında daha mütevazi bütçeler ve sınırlı teknoloji ile çekilmişti ancak bu film hem mekan olarak hem de bütçesi bakımından diğer filmden kolaylıkla ayrılıyor. Filme mekan olarak seçilen yer, 12 bin feet yükseklik, kazanın olduğu tarihlerde ve aynı yer oldu.

Uçağın düşüş sahneleri ise birçok kişi tarafından aşırı gerçekçi ve rahatsız edici bulundu.

Hayatta kalan iki yolcunun hikayeye teknik danışmanlık yaptığı film Uruguay ve Şili’de aralık ayında vizyona girmesiyle birlikte yeniden mazideki acı olayların hatırlanmasını sağladı. 4 Ocak itibariyle film ülkemizde de Netflix üzerinden izlenebilecek.

Teknik danışmanlardan olan Canessa, şu anda 70 yaşında. Diğer kaza mağdurları ve aileleriyle her yıl düzenlenen toplantılara aktif olarak katılan Canessa, hayatta kalmak için diğer yolcuları yemek zorunda kalmalarını ve buna nasıl kendilerini ikna ettiklerini şu sözlerle anlatıyor:

"Ölürsem, vücudumun başka birinin hayatını kurtarmak için kullanılmasından gurur duyacağımı düşündüm."

Kar Kardeşliği, 96. Akademi Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Film dalında İspanya'nın adayı olarak seçildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri