HAYTAP: Sadece ‘ötanazi’ ibaresi kaldırıldı, öldürme devam edecek

AK Parti’nin Meclis’e sunduğu sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifindeki ‘ötanazi’ ibaresi AK Parti Grubu’nun önergesiyle metinden çıkarıldı. Konu hakkında detaylı bilgiyi HAYTAP Yönetim Kurulu Üyesi Senem Demirel Acer, anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda dün devam edildi ve teklif edilen 5’inci ve 4’üncü maddede değişiklik yapıldı.

5’inci maddede yapılan değişiklikte kavram olarak ‘ötanazi’ ibaresi kaldırıldı. Maddenin uygulama şartları ise Veteriner Hizmetleri Kanununa bağlı, daha genişletilmiş haliyle gerçekleştirilecek.

HAYTAP Yönetim Kurulu Üyesi Senem Demirel Acer, “Sadece ‘ötanazi’ ifadesi kaldırıldı. Mevcut yönetmelikte hayvanların öldürülmesine ilişkin madde genişletilerek kanuna geçirildi. Hayvanın iyileşemeyecek bulaşıcı hastalığının olması, popülasyonun kontrol altına alınamaması, sahiplenme imkânı olmayan yasak ırklar için veteriner hekimin onayıyla öldürme hakkı vardır diye kanuna geçti. Bu şartlar varsa veteriner hekim rapor yazıp öldürülebilir denildi. Fakat barınağa gelen her hayvanda bu şartlar zaten olacak.” dedi.

“VETERİNER HEKİM KANUNU UYGULAMAK ZORUNDA KALACAK”

Kanun teklifinin 13’ncü maddesinin birinci fıkrasından önce gelmek üzere, ’Bakımevlerine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına ’Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9’ncu maddesinin 3’ncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır’ ibaresini açıklayan Acer, “Veteriner hekim inisiyatifine kalmıyor. Veteriner hekim, bu kanun belirtilen hayvanları rapor edip, öldürmezse görevi uygulamamış olacak ve onun hakkında işlem yapılacak. Veteriner hekim barınaktaki hayvanları rapor etmek durumda. Leishmania hastalığının iyileşme imkânı bulunmuyor ancak hayvanlar ilaç kullanımı ile yaşayabiliyor, sahiplendirilebiliyor. Leishmania hastası bir köpek geldiği zaman veteriner hekim bu köpeği öldürmek zorunda kalacak. Eğer uygulamazsa, kendisi ceza alacak.” ifadelerini kullandı.

“BARINAĞI OLMAYAN BELEDİYELER BU HAYVANLARI NEREDE TOPLAYACAK?”

Kanunda barınağı olmayan belediyelerin 2028 yılına kadar barınak yapmaları, yapmazlarsa eğer ceza alacakları yönündeki maddeye yönelik Acer, “Yine kanun, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek ve barınağı olmayan belediyelerin kanunun yürürlüğe girdiği zamandan itibaren hayvanları toplaması gerekecek. Barınağı olmayan belediyeler bu hayvanları nerede toplayacak?

Kanunda yine popülasyonun kontrol altına alınamadığı durumda da öldürülmesi geçiyor. Barınağı olmayan, veteriner hekimi olmayan, kısırlaştırma birimi olmayan belediyeler bunları göstererek hayvanları öldürmeye başlayacak. 2028 yılına kadar kısırlaştırma yapamadığı için kanunda da popülasyonun kontrol altına alınması geçtiği için öldürme yoluna gidecek.” dedi.

Son olarak, Acer, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Bu kanun komisyondan geçecektir. TBMM'ye ekim ayında sunulması bekleniyor. Meclis’te onaylanmadığı taktirde yürürlüğe girmeyecek. Tek umudumuz Meclis’te vicdanlı milletvekillerimizin olması.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri