C3S'nin yayımladığı aylık rapora göre, Haziran ayında dünya genelindeki ortalama sıcaklıklar, sanayi öncesi dönemlerin 1,5 derece üzerinde seyretti. Bu, küresel ortalama sıcaklıkların üst üste rekor düzeylere ulaştığı 13'üncü ay olarak kaydedildi.
2015 yılındaki Paris İklim Değişikliği Konferansı'nda belirlenen hedefe göre, küresel ısınmanın sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 derece artışla sınırlandırılması gerektiği vurgulanmıştı. Ancak Copernicus'un verilerine göre, Temmuz 2023 ile Haziran 2024 arasındaki dönemde küresel sıcaklık artışı ortalamanın üzerinde seyretti ve bu durum bilim insanları tarafından "olağan dışı" olarak değerlendirildi.
Haziran ayı ortalama yüzey hava sıcaklığı 16,66 derece olarak ölçüldü. Bu, geçen yılın Haziran ayına kıyasla 0,14 derece daha yüksek bir değerdir. Avrupa'da ise ortalama sıcaklık, 1991-2020 dönemi Haziran aylarının ortalama değerini 1,57 derece aşmış durumda.
Özellikle Avrupa'nın güneydoğu bölgeleri ve Türkiye'de sıcaklıklar yüksek seyrederken, Batı Avrupa, İzlanda ve kuzeybatı Rusya'da ortalamanın altında veya yakınında seyrettiği belirtildi. Ancak geçen Haziran ayında İzlanda, Orta Avrupa ve Güneybatı Avrupa'da yoğun yağışlar yaşandı ve bu yağışlar Almanya, İtalya, Fransa ve İsviçre'nin bazı bölgelerinde sel felaketlerine yol açtı.
Copernicus Direktörü Carlo Buontempo, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha açık bir şekilde ortaya çıktığını vurgulayarak, dünya genelinde sera gazı emisyonlarının azaltılmaması halinde yeni sıcaklık rekorlarının kaçınılmaz olacağını ifade etti.