ÖZEL HABER: MUHAMMED AYBER
Emekli Polis Birlikteliği Derneği Başkanı İdris Aykul günümüzde dedektiflik hizmetinin bir ihtiyaç olduğunu ancak Türkiye’de bu hizmetin bir yasal çerçeve içerisinde olmadığını söyledi. Aykul, “İnsanlar günümüzde dedektiflik hizmetine ihtiyaç duyuyor. Özellikle de belli bir kesim ciddi manada ihtiyaç duyuyor. Bugün oğlunun, kızının eğitimiyle ilgili veya takıldığı yerlerle ilgili veya da eşlerin arasında birtakım birbirleriyle alakalı bazı kuşku ve şüphelerle ilgili manada buna talep duyulurken garip olan şu, dedektiflik ülkemizde yasallaşmamış” diye konuştu.
“KANUN DIŞI YAPAN KİŞİLERE NE KADAR GÜVENEBİLİRSİNİZ”
Yasal bir dayanağı olmadan birçok yerde bu hizmetin verildiğini belirten Aykul, “İnternete bakın dedektiflik hizmeti veren yerler diye İzmir’den İstanbul’dan Ankara’dan veya başka yerlerden ballandıra ballandıra bu tür yerler çıkıyor. Yani hem de öyle bir reklamıyla öyle bir algısıyla çıkıyor ki hiçbir yasal dayanağı yok. Bakın insanlar burada mahremini paylaşıyor. Bu yasallaşmadığı için kanun dışı yapan kişilere ne kadar güvenebilirsiniz. Özelinizi ne kadar söyleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
BUNLAR İĞRENÇ OLAYLAR
Yasal bir dayanağı olmadığından dolayı bu tür yerlerin güvenilir olmadığını ve birçok tehdit, şantaj gibi olayların yaşandığını dile getiren Aykul, “O anki psikoloji ve ortamla özelinizi paylaştığını düşünelim. Çok yaşanan bir olay, sonraki süreçte bu insanlara bu tehdit olarak dönüyor. Bakın adam parasıyla biriyle anlaşıyor. Bir meblağa anlaşıyor, bazı konularda bilgi istiyor, çalışma istiyor. Bunlar ise hem oradan ücretini alırken sonra kişinin verdiği bilgileri onun açığı gibi görerek kişiye bu bilgilerle şantaj bile yapabiliyor. Bunlar iğrenç olaylar” şeklinde konuştu.
“DEDEKTİFLİK BİR ARTI DEĞERDİR”
Dedektiflik kurumunun önemini de vurgulayan Aykul, “Dedektiflik önemlidir, kurulması lazım. Dedektif olabilmeleriyle alakalı insanların belli bir eğitim ve seminer ve kaide ve kuralların ortasında bir program yapılır ve aynı arabuluculuk, uzlaştırıcılık gibi dedektiflik müessesesi kanuni resmi bir şekilde oluşur. Bu polisimize de adli birimlerimize de bir katkıdır. Olayın aydınlığa kavuşması, adaletin erişilmesi ve ulaşılması noktasında dedektiflik bir artı değerdir” ifadelerinin altını çizdi.
“DEDEKTİFLİĞİN GAYRİ RESMİ YAPILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”
Emekli polislerin dedektiflik hizmetini yapabilecek en doğru kişiler olduğunu belirten Aykul, “Kesinlikle dedektiflik müessesesi kurulmalı, İç İşleri Bakanlığı bünyesinde, kanun, hukuk ve kurallar çerçevesinde netleştirilmelidir. Kesinlikle bu işi de emekli polislerimiz yapmalıdır. Çünkü emekli polis zaten toplumun içinden gelen, toplumun güvenini kazanan, rüştünü ispat etmiş kişilerdir. İnsanlarda bu ihtiyaçlarını kanuni ve resmi olan bu yerlerden alır ve muhatabını bilir. Yani biz çeteyi mafyayı terörü bitireceğiz diye mücadele etmişken bu dedektifliğin gayri resmi yapılmasını doğru bulmuyoruz” dedi.