Hemoglobin Nedir?

İnsan sağlığı bakımından mühim değerlerden biri hemoglobindir. Peki, hemoglobin nedir?

Kan tahlili sonuçlarında çıkan HGB değeri diye belirtilen alan hemoglobin değeridir. Hemoglobin basit tabirle protein türüdür. Metalloprotein içeren hemoglobin, kırmızı kan hücreleri içinde yer alır.

Hemoglobinin görevlerinden biri solunum organlarından tüm dokulara oksijen iletmedir. Aynı zamanda tersi bir işlem olarak dokulardan da solunum organına karbondioksit ve proton taşır. Bu sebeple insan hayatı için oldukça önemlidir.

Hemoglobinin oksijen taşıma görevi sebebiyle insan vücudu için olmazsa olmaz bir görevi vardır. Solunum sistemi ayakta tutan hemoglobindir.

HEMOGLOBİN KAÇ OLMALIDIR?

Hemoglobin değerleri yapılan testlerden de görülebileceği gibi yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterebiliyor. Genel kabul ise sağlıklı insanlarda 100 ml kanda 12 ile 16 fram hemoglobin bulunmalı. Öte yandan cinsiyetlere göre incelediğimizde erkeklerde 1 desilitre kan içinde 13,5 ile 17,5 gram; kadınlarda ise 1 desilitre kan içerisinde 12 ile 15,5 gram aralığında hemoglobin bulunması sağlıklıdır. Bu değerler ideal olarak belirlenmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri