Sigara fiyatlarındaki ani artışların enflasyonu olumsuz etkilememesi amacıyla, sigarada Özel Tüketim Vergisi düzenlemesine gidiliyor. HaberTürk'ten Rahim Ak'ın aktardığına göre, sigarada oransal vergi yüksek olduğundan, vergiye yapılan her 1 TL'lik zammın sigara fiyatını 5,2 TL artırdığı belirtiliyor. Bu durumu önlemek için, yılbaşında olduğu gibi nispi vergi oranının düşürülüp, 1 paket sigarada bulunan maktu ve asgari maktu vergilerin artırılması planlanıyor. Bu değişiklikle sigara şirketlerinin, 10 TL yerine muhtemelen 5 TL zam yaparak ÖTV artışı kaynaklı maliyet artışını sigara fiyatlarına yansıtabileceği öngörülüyor.
ÖTV ARTIŞININ DETAYLARI
ÖTV kanunları gereği, sigara ve alkollü içeceklerde ocak ve temmuz aylarında 6 aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) kadar artış yapılıyor. Haziran ayı enflasyon verilerine göre yıllık ÜFE artışı yüzde 50,09 ve 6 aylık ÜFE artışı yüzde 19,49 olarak gerçekleşti. Şu anda sigarada asgari maktu vergi sigara başına 1,4249 TL, 20 sigaralık pakette toplamda 28,5 TL olarak hesaplanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüzde 20'lik artışla paket başına asgari maktu vergiyi 34,2 TL olarak belirlemişti.
VERGİ ARTIŞININ SİGARA FİYATLARINA ETKİSİ
Buna ek olarak, sigarada ikinci bir maktu vergi olarak paket başına 4,8 TL eklenmiş durumda ve bu tutar da yüzde 20 artışla 5,8 TL olacak. Sigaranın perakende satış fiyatı, satış fiyatının yüzde 57'sinin asgari maktu vergiden az olmaması koşuluyla belirleniyor. Şu anda en düşük sigara fiyatı 56 TL iken, 10 TL'lik bir vergi artışı doğrudan en düşük sigara fiyatını 66 TL'ye çıkaracak.
YENİ DÜZENLEMENİN HEDEFLERİ
Önceki düzenlemelerde olduğu gibi, yeni düzenlemede de oransal vergi oranının düşürülüp maktu vergilerin artırılmasıyla sigara fiyatlarındaki enflasyon etkisinin azaltılması hedefleniyor. Bu değişiklikle, sigaraların perakende satış fiyatına olan maliyet artışı 7,5'ten 5,2'ye indirilmiş olacak. Yani, her 1 TL'lik maliyet artışının sigara fiyatına yansıması 7,5 TL yerine 5,2 TL olacak şekilde düzenlenecek.