Hipotermi, tanım olarak vücut sıcaklığının 35 °C'den aşağı düşmesine denir. Genellikle maruz kalınan olaylardan sonra başa gelir. Bu olaylar yağmur, rüzgâr, kar veya soğuk su gibi faktörler olabilir. Belirtiler sıcaklıkla ilgilidir aynı zamanda. Hafif şekilde yaşandığında hipotermiyada şiddetli titreme görülürken sıcaklığın daha fazla düşmesi ile orta derecede hipotermiyada titreme durur ve bu kez zihinsel karmaşalar yaşanır. Son aşama olan şiddetli hipotermiya başlangıcında paradoksal soyunma yaşanabilir, bilinç kaybı ve kalp durması gibi durumlar bu evrede yaşanır.
HİPOTERMİDE NELER YAPILABİLİR?
Hafif olarak yaşandığında sıcak içecekler, sıcak kıyafetler ve fiziksel aktivite yoluyla bu sorun aşılabilir. Orta derecede ise genellikle sıcak battaniyeler ve ısıtılmış intravenöz sıvılar kullanılması ile sorun çözülmeye çalışılır. Orta veya ağır hipotermiye sahip bireylerin yavaşça hareket ettirilmesi gerekmektedir.
Son aşama olan ağır durumlarda ekstrakorporeal membran oksijenasyonu ve kardiyopulmoner bypass kullanılmalıdır. Kişinin nabzı yok ise kalp masajı yukarıdaki yöntemlerin yanında endikedir. Yeniden ısıtma süreci, genellikle kişinin vücut sıcaklığı 35 °C (95 °F)'nin üstüne çıkana kadar devam ettirilir.