ÖZEL HABER / DURSUN ERKILIÇ
Türkiye, dünyada hiçbir ülkenin sahip olmadığı kadar önemli ve değerli tarih, kültür / sanat ve turizm hazinelerine sahip bir ülke. Bunu Gaziantep’teki Mozaik Müzesi’nde, Kütahya’nın Aizanoi Antik Kenti’nde ve Ankara’nın müzelerinde görmek mümkün. Daha birçok şehrimizdeki müzeler dünyada benzeri olmayan muhteşem eserlerle dolu…
HIRSIZLIK MÜZELERİ…
Dünyada çok ünlü müzeler var elbette. Bu müzeler gezmekle bitmeyecek kadar geniş bir alana yayılmıştır ama içindekilerin çoğu Türkiye ve diğer ülkelerden kaçırılan eserlerle doludur.
- Nereidler Anıtı (Britanya Müzesi)
- Harpy Anıtı (Britanya Müzesi)
- Payava Lahdi (Britanya Müzesi)
- Ksanthos F,G, H Anıtı (Britanya Müzesi)
- Trysa Heroonu (Viyana Sanat Tarihi Müzesi)
- Myra Kaya Mezarlarından bir çocuk kabartması (Atina Müzesi)
- Perge’den bir Thyke Heykeli (Belçika)
- Sion Definesi (Washington, Dumbarton Oaks Arkeoloji Entitüsü
Gibi eserlerin Türkiye’ye iadesi için süreç başlatılmış durumda.
O DEVİR TARİHE KARIŞTI
Bu toprakların malı olan heykellerin kafasını, kolunu, bacağını kopararak; eşsiz el işi eşyaları çuvallara doldurarak götürüp kormuşlar o müzeleri…
Artık “Yağma Hasan’ın böreği” devri bitti. Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı’nın başarılı çalışmaları ile bu eserleri bir bir yurda getiriyor.
Türkiye birçok kampanya ile nadide eserleri evine getirirken, vatandaşların artan bilinç düzeyi de hırsızlık, kaçakçılık gibi olayları en aza indirmiş durumda.
KÜTAHYA’DA ÖĞRENDİK Kİ…
Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ile Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından dördüncüsü gerçekleştirilen “Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” kapsamında bulunduğumuz Kütahya’da gezimiz sırasında Aizanoi Antik Kenti’ni gezerken sohbet ettiğimiz Prof. Dr. Gökhan Coşkun bizleri her yönden bilgilendirdi. Başkanlığını yaptığı kazı çalışmaları hakkında bilgi verirken Türkiye’de tarihî eser hırsızlığının artık tarihe karıştığını söyledi ki bu gerçekten de çok sevindiriciydi…
Bunun iki önemli sebebi varmış.
Birincisi: Kültür ve Turizm Bakanlığının denetimlerinin artması ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün bu yöndeki çalışmalarının yoğunlaşması…
İkincisi: Vatandaşların tarihi ve kültürel eserler konusundaki bilinç düzeyinin artması. Buna bağlı olarak bu eserlere sahip çıkması…
Beypazarı Kayadoruğu Gazetesinden Esra Doğan’ın Zeus Tapınağının ayakucundaki ‘Bereket Tanrısı’ Kibele’nin kabartması önünde verdiği poza yansıyan güzellik, bu eserlere sahip çıkmamız gerektiğini de gösteriyor.
2
Aizanoi Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarının başında bulunan Prof. Dr. Gökhan Coşkun, tarihi eser hırsızlığının bitirildiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Daire Başkanlarından Sanem Arıkan da Bakanlık olarak, tarihi eserlere yurtiçi ve yurtdışında nasıl sahip çıkıldığını anlattı.