Husiler nedir? Husiler kimdir? Husiler ne zaman ve nerede kuruldu?

Husiler Yemen'de kurulmuş, Şii inanca sahip isyancı bir gruptur. Peki Husiler ne zaman kuruldu? Husiler'in faaliyetleri nelerdir? Husiler'in ideolojisi nedir? İşte tüm ayrıntılar...

Resmi adı Ensarullah olan Husiler, 1990 yılında, Yemen'in Saada bölgesinde Hüseyin Bedrettin el-Husi öncülüğünde kuruldu.

Husiler, Yemen'deki Zeydi Şii azınlığa mensup bir hareket olarak biliniyor. Zeydi mezhebi, Şii İslam'ın bir kolu olup, özellikle Yemen'de yaygındır. Grup, başlangıçta Yemen'in merkezi hükümetine karşı muhalefet eden bir topluluk olarak ortaya çıktı ve zamanla askeri bir güce dönüştü.

Husiler, 2004 yılında Yemen hükümetine karşı bir ayaklanma başlattı. Aynı yıl içinde Hüseyin el-Husi'nin öldürülmesinin ardından, liderlik kardeşi Abdulmelik el-Husi tarafından devralındı.

HUSİLERİN FAALİYETLERİ!

Husiler, Yemen'de çeşitli dönemlerde hükümete karşı ayaklanmalar düzenledi. 2014 yılında başkent Sana'a'yı ele geçirerek Yemen Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansur Hadi'nin Suudi Arabistan'a kaçmasına neden oldular. Bu olay, Yemen'deki iç savaşın fitilini ateşledi ve bölgesel güçler, özellikle Suudi Arabistan ve İran, bu savaşta önemli roller üstlendi.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon ile savaşan Husiler, İran tarafından destekleniyor. Yemen'deki iç savaş, büyük bir insani kriz yaratmış ve milyonlarca insanın yerinden olmasına neden olmuştur. Husiler, Suudi Arabistan topraklarına yönelik füze saldırıları ve insansız hava aracı saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

HUSİLERİN İDEOLOJİSİ NEDİR?

Husiler, Zeydi Şii inancını ve Yemen'deki Zeydi topluluğunun haklarını savunmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, Yemen'deki merkezi hükümetin ve yabancı müdahalelerin karşısında duruyorlar. Grup, Yemen'deki siyasi ve sosyal adaletsizliklere karşı savaşarak, kendi bölgesel özerkliklerini ve siyasi gücünü artırmayı hedefliyor.

Yemen'deki Husi hareketi, bölgedeki jeopolitik dengeleri de etkileyen önemli bir faktör olarak dikkat çekiyor. Yemen iç savaşı, Orta Doğu'daki büyük güçlerin ve yerel aktörlerin stratejik çıkarları doğrultusunda şekillenmeye devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri