Kanuna göre, birinci sınıf mülki idare amirlerinin tespiti için yapılacak inceleme ve değerlendirmeler, İçişleri Bakanlığı tarafından yılda en fazla iki kez gerçekleştirilecek.
Polis Bakım ve Yardım Sandığı kapsamında, Emniyet Teşkilatı mensuplarına ve vefat durumunda mirasçılarına emeklilik, maluliyet ve ölüm yardımı sağlanacak. Emekli olan üyelere ise katılım payı kar payı ve ölüm yardımı verilecek.
Silah düzenlemeleri kapsamında, üçüncü kez silahını kaybeden ya da çaldıranların silah ruhsatı geri alınacak ve 5 yıl boyunca yeni ruhsat verilmeyecek. Gaziler ve yakınlarına intikal eden silah ruhsatlarında süre şartı aranmayacak. Ruhsatsız silah taşıma, satın alma ve bulundurma suçlarında ceza alt sınırı 1 yıldan 2 yıla, üst sınırı ise 3 yıldan 4 yıla çıkarıldı. Ayrıca ateşli silah parçalarının yasadışı ticaretini yapanlara 5 ila 12 yıl hapis cezası getirildi.
Yetkisiz çakar ve tepe lambası kullananlara 96 bin lira idari para cezası verilecek. Bu sürücülerin belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak ve araçları aynı süreyle trafikten men edilecek.
Dernek ve lokal işletmeleriyle ilgili yapılan düzenlemeyle, en az bir yıldır faaliyette olan dernekler lokal açabilecek. Federasyon ve konfederasyonlar için ise bu süre şartı kaldırıldı.
Çarşı ve mahalle bekçileri, durdurdukları kişilerde silah bulunması şüphesine karşı elle dıştan yoklama yapabilecek ve araçların görünen bölümlerini kontrol edebilecek.
Emniyet Genel Müdürlüğü personelinden üstün başarı gösterenlere, İçişleri Bakanı tarafından “Emniyet Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası”, “Emniyet Şeref Madalyası” ve “Emniyet Üstün Hizmet Madalyası” verilebilecek.
Ayrıca Türkiye Noterler Birliği’nin araç sicil ve tescil sistemi verileri, Jandarma Genel Komutanlığı ile anlık olarak paylaşılacak.
Kanun kapsamında yapılan bu düzenlemelerin iç güvenliğin artırılmasına ve kamu düzeninin sağlanmasına katkı sağlaması bekleniyor.