İçimizde bir canavar var, adı Bay Hyde!

Devlet Tiyatrosu'nun bu sezon da iddialı işlerinden olan Dr. Jekyll ile Bay Hyde, Akün Sahnesi'nde Ankaralılarla buluştu.

ÖZEL HABER - ÖMERCAN ÖZMEN

Dr. Jekyll son derece saygın bir doktor. Araştırmaları ya da tıp bilimindeki özgürlükçü bakış açısıyla meslektaşlarından bir bakışta ayrılıyor. Ama doktor yaptığı bir başka deneyle insana dair bambaşka bir sonuca ulaşıyor. Doktor, deneyin sonunda içindeki kötüye ulaşıyor.

İşte tam o noktada biz Jekyll’ın tam tersi birini tanıyoruz, yani Bay Hide!

Oyun Viktorya dönemi İngiltere’sini arka fona alıyor. Sahne tasarımı, oyunculuklar ve yönetmen bakışı ile sezonun belki de Devlet Tiyatroları’ndaki en farklı oyunlardan biri olarak ön plana çıkıyor.

Robert Louis Stevenson'ın 1886'da yayımladığı ve orijinal adı "Strange Case of Dr. Jekyll and Mr Hyde" olan roman, Jeffrey Hatcher tarafından tiyatroya uyarlandı. Eseri Şükran Yücel Türkçeye çevirdi.

Başlıca rollerini Gökhan Kutum, Sibel Günday Karpuzcu, Barbaros Efe Türkay, Kıvanç Bozkır, Kadir Anıl Adıgüzel, Meray Tunç, Egemen Büyüktanır, Erdi Erciyas ve Berk Baykut'un paylaştığı oyunun dekor tasarımını Kerem Çetinel, kostümlerini Gökçe Şener, ışık tasarımını Kerem Çetinel, müziklerini ise Kerem Kıraner yaptı.

Akün Sahnesi’nde oynanan oyunda şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki yönetmen Ünsal Coşar, sahnenin her bir santimetrekaresini verimli bir şekilde kullanmış. Dekor tasarımı, müzikler, ışık ve ses efektleriyle psikolojik gerilim ögelerini sonuna kadar yansıtabilen oyun keyifli bir seyirlik sunuyor. “Nasıl bir oyun?” sorusuna şu şekilde cevap vermek abartı olmayacaktır; “Eğer ki Dr. Jekyll ile Bay Hide bir oyun değil dizi olsaydı, tek bir saniye durdurmadan, yerimden kalkmadan bitirirdim.”

Oyunu romanı bilmeyenlerin de anlayacağı bir kurgu sistematiği ile sahneye koyan yönetmen Ünsal Coşar, "Bilmeyen izleyiciler de bu önemli eserin kurgusunu, hikayesini takip edebilsin, ne olup, bittiğini daha iyi anlayabilsin istedim." diyor.

Coşar, "Benim vermek istediğim mesaj da ne saf iyi var ne saf kötü var. Kötülüğü iyiliğe yeğ tutamayacağımıza göre, kötü yanlarımızı bilmeli ve yok edemesek de kontrol altına almaya çalışmalıyız." diye konuştu.

Coşar’ın ifadesinden devam ederek noktalarsak; biz oyunu izleyenler bir yerden sonra taraf tutmak istesek de karar veremiyoruz. Dr. Jekyll ile başladığımız yolculukta Bay Hide’a yakınlaşmıyoruz belki ama aynı oranda Jekyll’dan uzaklaşıyoruz ve şunu soruyoruz; “Şimdi Bay Hide kötü de Dr. Jekyll mı iyi? Ne farkları var?”

* Oyun 22 Ekim'e kadar Akün Sahnesi'nde kapalı gişe olarak oynamaya devam edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri