İkinci el piyasasında alarm zilleri çalıyor! Sert düşüş devam ediyor...

Motorlu taşıt piyasasında sıfır araç satışları hız kazanırken, ikinci el satışlarda düşüş yaşanıyor. 2023'te ithal elektrikli araçlara olan talep nedeniyle sıfır araçlara yönelim artarken, ikinci el piyasasında ise devirlerde kesintisiz bir düşüş gözlemleniyor. Fiyatlar düşse de Aralık ayında otomobil satış oranları yüzde 28 oranında geriledi.

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı aralık ayı verilerine göre, sıfır araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59.6 artış gösterdi. Toplam sıfır araç sayısı yüzde 80.3 artarak 2 milyon 290 bin 280 adede ulaştı. Ancak ikinci el taşıt piyasasında aralık ayı, yılın en zayıf dönemi oldu. Noter devriyle yapılan satışlar otomobillerde yüzde 27.9, toplamda yüzde 24.2 düşüş gösterdi.

İKİNCİ EL PİYASADA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Sıfır araçlardaki artan arz, özellikle elektrikli araçlara olan talebin ikinci el piyasayı daraltmasına neden oldu. Alıcıların sıfır araç alımına yönelmesi ikinci el arzını büyütse de talebin düşmesiyle ikinci el piyasada devirlerde düşüş yaşandı. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, kısa vadeli kredi vadeleri, yüksek faizler ve döviz kuru belirsizliği gibi faktörlerin otomotiv piyasasını etkilediğini ifade etti.

Erkoç ayrıca, Çin ve Avrupa araçları arasında bir rekabet olacağını belirtirken, Türkiye'de üretilen araçlar için teşviklerin ve desteklerin önemli olduğunu vurguladı. İkinci el taşıt piyasasının da sektör için büyük önem taşıdığını belirterek, sıfır otomobil yerine az kullanılmış ikinci el araçları tercih etmenin önemli olduğunu söyledi. Erkoç ayrıca Ticaret Bakanlığı'nın başlattığı denetimlerin ve kayıt dışı al-sat işlemlerine karşı sıkı kontrollerin devam etmesi gerektiğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri