İklim Ekonomisi 'Sürdürülebilirlik Finansmanı' Zirvesi'nde Türkiye'nin sürdürülebilir finansman yol haritası ve uluslararası standartlara uyum süreci değerlendirildi. Ayrıca, yeşil dalga hareketinde sürdürülebilirlik yatırımlarının ve finansal araçların çevresel ve sosyal etkileri de konuşuldu.
'UZUN VADELİ EKONOMİK İSTİKRARI VE SOSYAL REFAHI ARTIRIR'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz zirvede yaptığı konuşmada, iklim ekonomisi ve sürdürülebilirlik finansmanının önemine vurgu yaptı. Yılmaz, "İklim ekonomisi ve sürdürülebilirlik finansmanı, doğal kaynakların ve çevresel ekosistemlerin korunması için giderek daha önemli hale gelmektedir. Bu yaklaşımlar, ekonomik sistemlerin iklim değişikliği ve diğer çevresel risklere karşı daha dirençli hale gelmesini sağlar. Aynı zamanda uzun vadeli ekonomik istikrarı ve sosyal refahı artırır" dedi.
Yılmaz, iklim ekonomisinin çevresel sürdürülebilirliği ve düşük karbonlu teknolojilere geçişi destekleyen politikaların uygulanmasını hedeflediğini belirtti. Yeşil tahviller ve diğer sürdürülebilir finansman araçlarının, çevresel fayda sağlayan projelere sermaye akışını artırarak, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynadığını ifade etti. "Temiz enerjiye, kaynak verimli teknolojilere ve sürdürülebilir gelişmelere yatırımların artması biyolojik çeşitliliğin korunmasına, sosyal adaletin artmasına ve çevre kirliliğinin azaltılmasına da yardımcı olmaktadır" şeklinde konuştu.
''DEĞERLENDİRME ÖLÇME VE DESTEK MEKANİZMALARININ OLUŞTURULMASINI ÖNEMSİYORUZ"
Sürdürülebilir finans piyasasının büyüklüğünün 2030 yılında 30 trilyon dolara ulaşmasının öngörüldüğünü belirten Yılmaz, küresel sürdürülebilir finans piyasasının hızla büyüdüğünü ve yeşil finansman araçlarına olan talebin arttığını söyledi. Türkiye'nin de bu alandaki çalışmalarını hızlandırdığını dile getiren Yılmaz, sürdürülebilir finansmanın daha iyi bir gelecek inşa etmenin temel taşı olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, elde edilecek kaynakların özel sektörün yeşil dönüşüm ihtiyaçları için kullanılacağını belirtti. "YOİKK kapsamında bir diğer öncelikli alanımız, etki yatırımı ekosisteminin gelişmesi ve etki yatırımlarının artırılmasıdır. Bu kapsamda değerlendirme, ölçme ve destek mekanizmalarının oluşturulmasını önemsiyoruz" dedi.
Yeşil tahvil ihraçlarını teşvik ederek, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için gerekli finansmanın sağlanacağını ve global rekabet gücünün artırılacağını ifade eden Yılmaz, daha sürdürülebilir bir finansal sistem ve yaşanabilir bir dünya için kolektif çabanın önemine dikkat çekti.
Yılmaz, finansal kurumların sürdürülebilir finans ürün ve hizmetlerini sürekli olarak yenilemesi ve geliştirmesi gerektiğini, yatırımcıların sürdürülebilir yatırımlara öncelik vermesi gerektiğini vurguladı. Sivil toplum kuruluşlarının farkındalık artırıcı faaliyetler yürütmesi ve medya kuruluşlarının sürdürülebilir finans konusuna daha fazla yer vermesi gerektiğini belirtti.