İklim krizi ve denizler: Sular ısındıkça tehdit büyüyor

Son yıllarda, iklim krizi deniz sularını hızla ısıtarak deniz ekosistemlerini ciddi şekilde tehdit etmeye başladı. İklim krizinden en çok etkilenen bölge ise Akdeniz oldu.

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Güneş ışınlarının emilimi, atmosferle su arasındaki ısı alışverişi, akıntılar ve rüzgarlar gibi faktörlerin etkisiyle deniz suyu sıcaklıkları artıyor. Ancak, atmosferdeki sera gazlarının artışı ve iklim değişikliği, bu ısınma sürecini hızlandırıyor.

Deniz suyu ısınması, bir dizi olumsuz etkiyi beraberinde getiriyor. Deniz seviyelerinin yükselmesi, kıyı bölgelerindeki yaşam alanları ve altyapıları tehdit ederken, deniz suyu içeri doğru ilerleyerek tuzluluk oranlarında değişikliklere neden oluyor. Bu durum, deniz canlılarının göç alışkanlıklarını etkileyerek ekosistemlerde dengesizliklere yol açıyor.

Denizlerdeki ısınmanın bir diğer etkisi de mercan resiflerinin beyazlaşması olarak öne çıkıyor. Deniz suyu sıcaklığının artması, resiflerde yaşayan renkli alglerin zarar görmesine neden oluyor ve bu da mercanların beyazlamasına yol açıyor. Beyazlayan mercanlar, fotosentez yoluyla besin üretme yeteneklerini kaybederek zaman içinde ölüyorlar. Bu durum, deniz ekosistemlerindeki dengesizliği artırarak birçok deniz canlısını olumsuz etkiliyor.

Deniz suyu asidifikasyonu da iklim krizinin bir sonucu. Atmosferdeki karbon dioksit seviyelerinin artması, deniz suyunun asiditesini yükselterek birçok deniz canlısı için kritik olan kalsiyum karbonatın oluşumunu zorlaştırıyor. Bu durum, özellikle kabuklu deniz organizmaları gibi canlıların yaşamını tehdit ediyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EN ÇOK AKDENİZ'İ ETKİLİYOR

İklim değişikliğinden en çok etkilenen bölge ise Akdeniz oluyor. Son 40 yılda ise Mersin ve İskenderun gibi bölgelerde yüzey suyu sıcaklıkları 2 dereceden fazla artış gösterdi. Aynı şekilde Antalya Körfezi'nin açıklarında da benzer şekilde 1,5 derece sıcaklık artışları yaşandı.

İklim değişikliğinin denizlerde asitlenmeye neden olması ve bu durumun kalsiyum içeren deniz canlılarına zarar vermesi de bir başka olumsuzluğu ortaya çıkarıyor.

Su sıcaklığı yükselen Batı Akdeniz'de aşırı hava olayları ve kasırgalar meydana gelirken Doğu Akdeniz'de tropikleşme süreci başladı.

Küresel ısınmanın etkilerini daha fazla gösterdiği bu dönemde Akdeniz'e daha az yağış gelmesi ve deniz ekosistemini daha da olumsuz etkileneceği belirtiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz: Ankara, zirvelerin kenti oldu
Turizm sektöründe 'sürdürülebilirlik' sorunu büyüyor

Güncel Haberleri