İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı, canlı bağlantıyla uzay günlerini anlattı!

Axiom Space, canlı bağlantıyla Alper Gezeravcı ile görüştü. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na giderken yanında Türk yörük kültürüne ait bazı semboller, aile fotoğrafları, ilk filosunun uçuş pedleri ve "benim buraya gelmemi sağlayan" dediği Türk bayrağını getirdiğini söyledi.

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı ile Ax-3 Komutanı Michael Lopez Alegria Houston Texas'ta bulunan Axiom Geliştirme tesisinde bulunan yörünge laboratuvarında canlı bağlantı yapan Sonia Gavankar McKay ile görüştü.

Gezeravcı, McKay'in, "Alper kanatlarınız olmadan uçuyorsunuz bu nasıl duygu?" sorusunuşöyle yanıtladı:

"İnanılmaz. Kanatlara ihtiyaç duymadan ve herhangi bir sınırlama olmaksızın, bütün boyutlardaki tüm alanı kullanabilmek ve dördüncü boyutun da farkında olmak inanılmaz. Normalde bilirsiniz boyutta uçuyorduk şimdi oryantasyon platformumuz olarak zemini alıyorduk, etrafımızdaki tüm yerleri ve zemini platform olarak kullanıyorduk. Bu yüzden Dragon'dan başlayarak komutanımızın Dragon'un içindeki şeyleri almamız için bizi serbest bıraktığı ilk andan itibaren inanılmaz bir duyguydu. İlk saniyeden itibaren inanılmaz bir duyguydu."

TRT'nin haberine göre, McKay, "Dünyayı ilk gördüğünüz yer neresiydi?" diye sordu, Gezeravcı:

"Şans eseri Endonezya'ydı. Okyanusta bazı adalar vardı. Çok güzellerdi, bilirsiniz bu güzel okyanusun ortasında parlıyorlardı. Etrafa dağılmış bulutların güzel beyazlığı ile birlikte harika bir renk uyumu. İnanılmaz bir duygu. Hem onu ilk gördüğünüz an, hem de dünyanın eğimi." diye cevapladı.

"HAZIRLIKLIYDIK"

McKay, "Alper bana uzayda geçirdiğin bu ilk birkaç günden bahset. Orada çalışmalara başladın mı?" diye sordu. Günlerini anlatan Gezeravcı:

"Evet çoktan. Biz zaten hazırlıklıydık. Zaten başından beri bir tür ani akış bekliyorduk. Komutan benim için uzun süredir ikamet eden diğer daimi mürettabat kadar yetkin olmaya alışmanın biraz zaman alacağını açıkça tanımladı ve açıkladı. Benim için başka bir kontrol ya da kontrolsüzlük durumu söz konusu değil. Kontrollü ya da kontrolsüz ortama alışmak ya da alışmamak ortamı hissetmek farklı yerlere çarpmak ve bunun gibi yani ister kontrollü ister kontrolsüz olsun her şey güzel." dedi.

Gemiye hangi özel eşyalarını götürdüğünün sorulması üzerine Gezeravcı, "Türk yörük kültürüne ait bazı semboller getirdim. Bir takım aile fotoğraflarım ve ilk filomun uçuş pedleri. Bunlar benim getirdiğim eşyalar. Ve benim buraya gelmemi sağlayan bayrağım." diyerek cevapladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri