IMF'den Orta Doğu'daki çatışmalarla ilgili açıklama

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, Orta Doğu'daki çatışmaların derinleşmesinin bölgesel ve küresel ekonomiler üzerindeki olası etkilerine dikkat çekti.

Düzenlediği basın toplantısında, çatışmaların ekonomik sonuçlarını değerlendiren Kozack, bu durumun risk ve belirsizlikleri artırdığına vurgu yaptı. Özellikle Batı Şeria, Gazze, Lübnan ve İsrail'in bu çatışmalardan ağır şekilde etkilendiğini belirtti.

Kozack, "Orta Doğu’daki çatışmaların son dönemde yoğunlaşmasını büyük bir endişeyle takip ediyoruz. Bu çatışmaların daha da tırmanma olasılığı, bölge ve ötesi için önemli ekonomik sonuçlar doğurabilir. Henüz tam bir değerlendirme yapmak için erken, ancak ekonominin çatışmaların merkezinde olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Gazze’de yaşanan insani kriz ve sosyoekonomik sorunlara değinen Kozack, "Sivil halk çok zor koşullarla karşı karşıya. Yardımlar yetersiz ve bu durum ciddi bir insani krize yol açıyor" dedi. Batı Şeria’da ise bu yılın ilk yarısında gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 25 oranında küçüldüğüne dikkat çekerek, ekonominin daha da kötüleştiğini söyledi. Ayrıca, Lübnan’daki mevcut kırılgan ekonomik yapının çatışmalar nedeniyle daha da zor bir hale geldiğini ifade etti.

Kozack, İsrail ekonomisine de değinerek, geçen yılın son çeyreğinde GSYH'nin yüzde 20 oranında daraldığını, ancak bu yılın ilk yarısında kısmi bir toparlanma yaşandığını belirtti. IMF'nin bölge ekonomilerine yönelik güncel projeksiyonlarının ise IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'nda yayımlanacağını duyurdu.

ABD ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kozack, enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın (FED) aldığı tedbirler sonucunda düşmeye başladığını, enflasyon hedefi olan yüzde 2'ye doğru ilerleme kaydedildiğini söyledi. Japonya Merkez Bankası’na da (BoJ) enflasyon hedefleri doğrultusunda faiz artırma sürecine devam etmesi gerektiğini tavsiye etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri