İnternet haber sitelerinin resmi ilan yayımlama hakkına kavuşması için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle, internet medyasında gelirlerin ve istihdam olanaklarının arttığı gözlemlendi.
1 NİSAN'DAN İTİBAREN RESMİ İLAN ALMAYA BAŞLADILAR
7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında süreli yayınlar arasında yer alan internet haber siteleri, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren resmi ilanların yayımlanacağı bir platform haline geldi. Bu durum, gazetelerle birlikte internet medyasının da devlet tarafından desteklenmesini sağlayarak gazetecilik mesleğinin güçlenmesine önemli bir katkı sundu.
Basın İlan Kurumu, 2023 yılında 1 Nisan ile 31 Aralık arasında 389 internet haber sitesinde toplamda 592 milyon 410 bin TL değerinde resmi ilan ve 730 internet haber sitesinde 103 milyon 220 bin TL değerinde resmi reklam yayımladı. 2024 yılının ilk üç ayında ise 383 internet haber sitesinde 347 milyon 726 bin TL değerinde resmi ilan ve 745 internet haber sitesinde 87 milyon 320 bin TL değerinde resmi reklam yer aldı. Bu dönemlerde toplamda haber sitelerine 1 milyar 130 milyon TL'lik resmi ilan ve reklam desteği sağlandı.
FİKİR İŞÇİLERİNİN ÖZLÜK HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINDI
Ayrıca, mevzuattaki düzenlemelerle birlikte internet haber sitelerine yönlendirilen resmi ilan adetlerinde gözle görülür bir artış yaşandı. 1 Nisan 2023 - 31 Mart 2024 tarihleri arasında internet haber sitelerinde icra, ihale, tebligat ve personel alımı kategorilerinde toplam 92 bin 560 adet resmi ilan yayımlanırken, aynı dönemde yayımlanan resmi reklam adedi 6 bin 728 olarak gerçekleşti.
Basın Kanunu'nda ve Basın İlan Kurumu mevzuatında yapılan değişiklikler, internet medyasında çalışan fikir işçilerinin özlük haklarını güvence altına alırken, resmi ilanların daha geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. Bu da internet medyasının sürdürülebilir bir gelir modeline kavuşmasını ve daha fazla fikir işçisi istihdam etme olanağını beraberinde getirdi. Resmi ilan yayımlayan internet haber sitelerinin kadrolarında 424 sorumlu müdür (yazı işleri müdürü), 127 haber müdürü (istihbarat şefi), bin 388 internet editörü, bin 503 muhabir ve 370 yazar bulunuyor.
Kamunun faaliyetlerinin süreli yayınlar aracılığıyla duyurulması ve ihale süreçlerinde şeffaflık prensibi çerçevesinde katılımın artması amacıyla gerçekleştirilen ilan ve reklam yayımları, yazılı basının yanı sıra dijital mecrada da etkili bir şekilde yürütülüyor. Bu süreçte 7 milyar 106 milyondan fazla tekil kullanıcı tarafından ziyaret edilen internet haber siteleri, dijital mecranın etkili bir iletişim aracı olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.