Koalisyon ortaklarının tamamının desteğini alması durumunda başbakan olabileceğini belirten Wilders, ancak böyle bir senaryonun gerçekleşmediğini belirtti.
Wilders, merkez sağ ve aşırı sağ partilerin koalisyon kurmasını engellememek adına başbakanlık pozisyonundan vazgeçtiğini iddia etti.
X paylaşımında, "Sağcı bir hükümet istiyorum; daha az sığınmacı ve göçmen istiyorum. Hollandalılar önceliğimiz olmalı" diyerek Wilders, "Ancak yine de Hollanda Başbakanı olacağım, hatta daha fazla Hollandalının desteğiyle. Yarın olmasa bile, önümüzdeki günlerde. Çünkü milyonlarca Hollandalının sesi duyulacak" ifadeleriyle gelecek seçimlerde tekrar aday olacağını vurguladı.
Wilders'in bu kararıyla birlikte, ülkede yeni başbakanın kim olacağı konusunda belirsizlik sürüyor.
Ülkede 22 Kasım'da gerçekleşen erken genel seçimlerde yüzde 23,5 oy oranıyla 37 sandalye kazanan Wilders, 24 sandalye ile üçüncü sırayı alan Demokrasi için Halk Partisi (VVD), 20 sandalye ile dördüncü sıraya yerleşen Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) ve 7 sandalye ile altıncı sırayı alan Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) ile sağ ve aşırı sağ koalisyon hükümeti kurma çabalarını açıklamıştı.
Ancak Pieter Omtzigt liderliğindeki, ilk kez seçime katılan NSC'nin, 6 Şubat'ta koalisyon müzakerelerinden çekilme kararı alması, Wilders'in meclis çoğunluğuna sahip koalisyon hükümetinin kurulma umutlarını imkansız hale getirmişti.